Drakonske kazni za nasilje nad drevesi

Zapletlo se je pri zapisniku proračunske seje

Zapisnik poteka četrte, proračunske seje ljubljanskega mestnega sveta je krojil tudi potek sinočnje, šeste seje. Opozicijske svetniške skupine so namreč zahtevale popravke zapisnika v točkah, ki so se nanašale na število prisotnih svetnikov pri glasovanjih o proračunih za letošnje in prihodnje leto, koalicija LZJ, SD in DeSUS pa je vztrajala, da je bilo v glasovalni sistem vedno prijavljenih dovolj svetnikov in da so vsa glasovanja veljavna.

Je povedala vodja ljubljanske NSi Mojca Kucler Dolinar, ki je tudi dodala, da bodo sklep o sprejetih proračunih izpodbijali na ustavnem sodišču, če bo ministrstvo za javno upravo presodilo, da je bil postopek sprejemanja veljaven. Ministrstvo je pred tedni v odgovoru na poslansko vprašanje svetnika SDS in poslanca te stranke v državnem zboru Anžeta Logarja sicer sporočilo, da lahko presoja samo postopek, ne pa tudi vsebino sklepov, a dodalo, da je eden od členov poslovnika mestnega sveta, ki urejajo glasovanje, v nasprotju z zakonom o lokalni samoupravi. Župan Zoran Janković pa je očitke opozicije zavrnil.

Mestni svetniki so obravnavali tudi osnutek sprememb odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin. Med drugim osnutek predvideva prepoved grafitiranja na površinah, ki niso temu namenjene ter povišanje glob za nevestne lastnike psov ter nasilje nad drevesi. Nepobrani pasji kakci vas bodo namesto štirideset po novem stali sto evrov, vandalizem nad drevesi pa namesto petdeset kar tisoč evrov.

Pravi župan in dodaja, da je poleg nedavnega vandalizma nad drevesi ob Poti, razlog za tovrstno povišanje glob tudi brezvestno obglavljanje dreves zasebnih lastnikov v središču mesta pred leti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *