Jurček in trije razbojniki v Mini teatru na predvečer dneva zmage

Rekonstrukcija partizanskega lutkovnega gledališča

V petek, 8. maja, na predvečer dneva zmage bo v Mini Teatru premiera lutkovne predstave Jurček in trije razbojniki avtorice Alenke Gerlovič in v režiji Roberta Waltla. Predstava je hkrati tudi rekonstrukcija partizanskega lutkovnega gledališča, ki je v letih 1944 in 1945 prispevalo majhen a opazen delček v kulturi partizanskega gibanja. Leta 1944 so namreč na pobudo lutkarja in kiparja Lojzeta Lavriča ustanovili Partizansko lutkovno gledališče, ki je sredi evropske vojne vihre predstavljalo svojevrsten kulturni fenomen.

V času, ko je šlo za biti ali ne biti, je bila kultura povsem razumljivo tudi del propagandnega stroja, a predstava Jurček in trije razbojniki seže preko klasičnega agitpropa, saj je bila na nek način cenzurirana, ozrioma jo v vojnem času poveljstvo partizanske vojske ni odobrilo v celoti za širšo javnost. Alenka Gerlovič je zato napisala pravo lutkovno igro v štirih dejanjih za otroke. Naslov je dobila po lutkovni spevoigri Jurček in trije razbojniki, ki so jo pred vojno pripravili v Novem mestu.

Tokratna postavitev Jurčka in treh razbojnikov pa je po besedah dramaturga Simona Belaka poskus iskreno spregovoriti o tako problematični temi kot je antagonozem med partizani in domobranci. Gre namreč za neke vrste tabu temo, ideologija pa se reproducira tam, kjer se o njej ne govori, še zapiše Belak.

V Jurčku in treh razbojnikih igrajo in animirajo Vesna Vončina, Tadej Pišek, Marko Ujc, Tines Špik, za glasbeno opremo in spremljavo je poskrbel Marko Brdnik. Predstava je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Koroškim pokrajinskim muzejem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *