Neodvisni kulturniki ogorčeni nad predlagano višino razpisnih sredstev

Minister se v odločitve komisije ne namerava vpletati

Mini Teater, Asociacija, Zavod Škuc, Plesni teater Ljubljana, Imago Sloveniae in Fronta so le nekatere od neodvisnih kulturnih organizacij, ki so ogorčene nad predlogom ministrstva za kulturo za sofinanciranje letne produkcije. Drastično rezanje sredstev, kot so ga poimenovali, jih je zmotilo do te mere, da so še pred dokončnimi odločbami na ministra za kulturo Uroša Grilca in komisijo, ki je zadolžena za ocenjevanje prijav na razpis naslovili apel, naj skrbno pretehtajo posledice takšnih finančnih rezov.

Andrej Lisjak z društva Asociacija pa je dejal, da so po njegovem razmerja v tej zgodbi narobe obrnjena, vsaj glede na javno izrečena ministra Grilca in njegove ekipe. A tudi če bi bile te stvari obrnjene tako, kot si nevladniki želijo, še vedno govorimo o majhnih vsotah, opozarja Janoš Kern z Imaga Sloveniae. Robert Waltl pa je odgovoril tudi nekatere kritike, ki so v javnem prostoru zadnje čase pogostoejše, češ da je nevladni sektor zgolj prisesan na državne jasli.

Dodajmo še, da so se po poročanju spletnega portala državne televizije na ministrstvu za kulturo odzvali na polemiko rekoč, da je minil šele prvi polčas razpisa in da bo komisija po prvotnem predlogu pregledala morebitna spregledana dejstva ter nato oblikovala dokončne odločitve. Pri tem poudarjajo, da se minister nikakor ne namerava vpletali v delo strokovnih komisij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *