Knjige za vsakogar z dobrimi rezultati

MOL in javna agencija za knjigo bosta projekt izvajali tudi letos

V okviru programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010 je eden izmed pomembnejših projekt Knjige za vsakogar. Do 23. aprila letos, ko bo Ljubljana predala naslov svetovne prestolnice knjige, bo izšlo 21 knjižnih del različnih žanrov v nakladi 8.000 izvodov. Kupiti jih je moč za tri evre na več kot 220 prodajnih mestih po vsej Sloveniji, v Trstu in Celovcu. Na današnji novinarski konferenci so načelnik oddelka za kulturo Uroš Grilc, direktor Javne agencije za knjigo Slavko Pregl, direktorica ljubljanske knjižnice Jelka Gazvoda in članica Upravnega odbora Društva slovenskih knjigotržcev Metka Zver predstavili evalvacijo projekta Knjige za vsakogar v obdobju od aprila do decembra 2010.

Tako kot v dosedanjih dveh evalvacijah so temelj za zaključke glede izvajanja projekta statistični podatki o prodanih knjigah v mreži prodajnih mest. Zbrani podatki kažejo, da je od začetka projekta 23. aprila 2010 do konca leta izšlo 20 knjižnih naslovov, prodanih pa je bilo 75.497 izvodov knjig. To pomeni, da je bilo od skupne natisnjene naklade 160.000 izvodov prodanih 47,19 % le-te. V tretjem obdobju se je prodalo skupaj 18.462 knjig.

Po besedah načelnika Grilca je projekt Knjige za vsakogar očitno tudi spodbuda za nove programe, ki se jih založniki doslej niso upali lotevati. Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo sta se na podlagi evalvacije rezultatov odločili, da s projektom Knjige za vsakogar nadaljujeta. Tako je bil pretekli petek objavljen javni razpis, na katerem bodo izbrane nove kakovostne knjige, ki bodo v letu 2011 dostopne bralcem po vsej Sloveniji v knjigarnah, knjižnicah in nekaterih kulturnih inštitucijah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *