Svetovna prestolnica knjige bo šele začetek

Aprila prihodnje leto bo Ljubljana tudi uradno postala svetovna prestolnica knjige. Danes, enajst mesecev pred tem, pa so v Mestni hiši slovesno podpisali dogovor o sodelovanju med ministrstvom za kulturo, mestno občino Ljubljana in novoustanovljeno Javno agencijo za knjigo. Ljubljana. Ljubljana je naslov dobila v hudi konkurenci metropol kot so Dunaj, Praga, Welington, in druge, izkoristila pa ga bo za še močnejši zagon bralne kulture v prestolnici.

Minisrtica za kulturo Majda Širca pa je za Radio KAOS povedala, da je država močno zainteresirana za sodelovanje pri tem projektu, saj se bo – poleg dviga bralne kulture – vsak od nas soočil tudi s svojim odnosom do knjige. Novoustanovljeni Javni agenciji za knjigo ta laskavi naslov prestolnice seveda pride še kako prav, saj so se lahko takoj lotili priprave konkretnih projektov, ki jih bodo izvedli v tem letu Svetovne prestolnice knjige. Direktor agencije Slavko Pregl, pravi, da jih zanimajo predvsem trije sklopi.

Med najbolj zadovoljnimi pa je bil seveda župan Zoran Janković, ki je večkrat poudaril, da nihče ni pričakoval, da bo Ljubljana s kandidaturo uspela v prvo. In čeprav se Janković ne strinja, da bi kulturni projekti napredovali hitreje od drugih, je pa res – dodaja – da tu napredek postane najhitreje viden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *