Festival O jej združuje kulturo in prehrano

Združevanje kulture in kulinarike

V soboto, 18. junija, bo v Četrti kulture Metelkova, na ploščadi med Etnografskim in Narodnim muzejem potekal prvi festival O jej. Njegov namen je združevati kulturno dediščino in varno prehrano, pridelano v lokalnem, se pravi slovenskem okolju, je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedala vodja projekta Lilijana Stepančič.

Festival sta podprli tudi ministrstvi za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za kulturo. O razlogih za takšno odločitev je ministrica za kulturo Majda Širca dejala, da je namen projekta promovirati kulturno dediščino, tudi skozi hrano. A pri tem, tako Širca, ne smemo pozabiti, da živimo v zahtevnih in ostrih časih. Minister za kmetijstvo Dejan Židan pa je dodal, da pozornost posvečajo predvsem varnosti hrane, vendar se zavedajo tudi tega, da je hrana del slovenske tradicije. Pri tem je opozoril, da so se v zadnjih letih nakupovalne navade spremenile in da je nakupovanje danes zgodba.

V soboto bodo v gostilni na prostem kuhali hrano iz naših krajev, na stojnicah bodo prodajali sire, mesnine, oljčno olje, med in druge dobrote, v muzejih, odprtih do polnoči, pa bodo brez vstopnine na ogled zakladi kulturne in umetnostne dediščine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *