Malteška predsednica podprla pobudo za sodelovanje med Ljubljano in Valetto

Marie-Louise Coleiro Preca je Mestno hišo obiskala v okviru uradnega obiska pri nas

V okviru svojega obiska v Sloveniji je župana Zorana Jankovića danes obiskala malteška predsednica Marie-Louise Coleiro Preca. Predsednica se je, kot je to v navadi ob visokih obiskih, vpisala v Zlato knjigo mesta Ljubljana, skupaj z gostiteljem, županom Zoranom Jankovićem pa sta ugotovila, da lahko obe državi ter njuni prestolnici sodelujeta na mnogih področjih. Ljubljana namreč nima sporazuma o sodelovanju z Valetto.

Malteška predsednica je pozdravila pobudo za sporazum med prestolnicama, ki imata poleg očitnih razlik tudi veliko skupnega. Nenazadnje tudi Valetto, tako kot Ljubljano na leto obišče dober milijon turistov, čeprav je res, da ima malteška prestolnica le slabih sedem tisoč prebivalcev.

Malta, najjužnejša država Evropske unije ima sicer dolgo in zgoščeno zgodovino, ki je močno povezana tudi z zgodovino srednjeveške Evrope in zgodovino katoliške cerkve. Tri mesta, med njimi tudi prestolnica, so razglašena za Unescovo kulturno dediščino, Valetta pa bo tudi evropska prestolnica kulture 2018.

Obe državi sta vstopili v EU leta 2004, gospodarsko sodelovanje pa je izjemno skromno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *