Nekdanja skupna prestolnica zdaj pobrateno mesto

Sodelovanje med Ljubljano in Beogradom že do sedaj intenzivno

Danes se je v slovenski prestolnici na uradnem obisku mudil beograjski župan Dragan Đilas z delegacijo. V mestni hiši ga je sprejel gostitelj, ljubljanski župan Zoran Janković, s katerim sta tudi podpisala listini o pobratenju obeh prestolnic. Pismo o nameri pobratenja je bilo podpisano že leta 2003, današnji podpis pa sta oba župana označila kot še enega od znakov da Ljubljana in Slovenija podpirata Srbijo in njeno prestolnico v približevanju Evropski Uniji. Glede na to, da je sodelovanje med mestoma že sedaj živahno, ga bo sporazum le še utrdil, prav tako pa bo lažje prišlo so menjave dobrih praks.

Janković je dodal, da bosta mesti sodelovali tudi na področju urejanja prometa, kulture, športa in utrjevanja tolerance. Beograjski župan Đilas pa je na vprašanje Radia KAOS, kaj lahko Beograd ponudi Ljubljani, nekoliko šaljivo odgovoril, da zaradi preteklih napak najprej lahko povedo, česa Ljubljana ne sme storiti.

Đilas, ki se je leta 2008 udeležil tudi tako imenovanega Ljubljanskega županskega vrha se je tudi vpisal v Zlato knjigo mesta Ljubljane, Mestna občina Ljubljana pa je tudi uradno izrazila podporo kandidaturi Beograda za Evropsko prestolnico kulture leta 2020.

opomba: Uporabnikom se opravičujemo za slabšo kvaliteto zvoka. Zagodel nam jo je tehnični škrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *