Jamiroquai v Beogradu: ko petsto kilometrov ni več daleč

Na zadnji junijski dan so v beograjski Kombank Areni nastopili najbolj znani britanski predstavniki acid jazz/soul/funk glasbe – zasedba Jamiroquai. Na svetovni glasbeni sceni so prisotni že dobri dve desetletji, v tem času pa so ustvarili mnogo hitov in prodali več kot 35 milijonov albumov po vsem svetu. Tokrat so v Beogradu nastopili drugič in ponovno navdušili skoraj osemtisočglavo množico.

Začetek koncerta je bil sicer predviden ob 20. uri, vendar pa so na oder okoli 20.30 ure najprej stopili člani beograjske elektro–pop zasedbe »Svi na pod!«. Zasedba, na čelu s pevko, ki je na trenutke delovala malce hipnotično in zasanjano, je svojo vlogo predskupine opravila skoraj brezhibno, sicer z nekaj manjšimi tehničnimi težavami, a je bila njihova elektro–pop/disko–rock mešanica glasbe ravno pravšnji uvod v nastop glavnih zvezd večera. Kljub temu je bilo med njihovim nastopom, ki je trajal slabo uro, že moč začutiti rahlo negodovanje s strani občinstva, ki je komaj čakalo, da na oder stopijo Jamiroquai.

Po nastopu predskupine in slabi uri čakanja smo jih le dočakali. Nekaj minut pred 22.30 uro so po beograjski Kombank Areni začeli odmevati prvi takti pesmi »Alright«, hita z enega od najuspešnejših albumov zasedbe Jamiroquai, »Travelling Without Moving«. Na oder je kot zadnji iz zasedbe prišel karizmatični pevec Jay Kay, ki se kot znani zbiralec in velik ljubitelj tudi tokrat ni odrekel klobuku in znamki Adidas – tokrat je imel na sebi zelen eleganten klobuk, siv zgornji del trenirke Adidas in malce bolj elegantne hlače.

Občinstvo je celotno zasedbo pozdravilo z velikim navdušenjem, ki se je skozi celoten koncert samo še stopnjevalo. Tudi bend je vidno užival, Jay Kay pa je plesal in skakal v svojem značilnem energičnem slogu. Občinstvo se je na vsak njegov nagovor odzvalo z vzkliki veselja in odobravanja, v zraku pa je bilo ves čas koncerta opaziti nešteto rok, ki so se želele na ta način čim bolj približati živahnemu pevcu.

Ker tokratna poletna turneja, ki se je začela 28. junija v Bolgariji, zaključila pa naj bi se 6. avgusta na Kitajskem, ni namenjena promociji albuma, je bil repertoar večinoma sestavljen iz starejših pesmi, slišali smo lahko hite, kot so »Little L«, »Love Foolosophy«, »Canned Heat«, »Cosmic Girl«, »Runaway« in »Deeper Underground«, pa tudi pesmi, kot sta »Use The Force« in »High Times«, ki sta bili v času izida morda manj promovirani, a na koncertu zato nič manj vrhunsko izvedeni.

Iz zadnjega albuma »Rock Dust Light Star«, ki je izšel leta 2010, sta bili na tokratnem repertoarju le dve pesmi, in sicer naslovna »Rock Dust Light Star« v umirjeni, bolj chill-out različici, in »White Knuckle Ride«, ki jo je bend prihranil za sam konec, ko jih je občinstvo po zadnji pesmi uradnega dela koncerta, energični »Deeper Underground«, le uspelo še enkrat priklicati nazaj na oder.

Zaključimo lahko, da je koncert zasedbe Jamiroquai nekaj, kar bi bilo škoda zamuditi, pa četudi se je bilo nanj treba odpraviti več kot 500 km daleč – gre namreč za izvrstno zasedbo vrhunskih glasbenikov, ki običajen koncert spremeni v dveurni funky/disco/soul jam session ter kljub svojemu profesionalizmu in »zvezdništvu« ostaja igriva in pristna v odnosu do občinstva.

foto: Bojan Hohnjec

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *