Vandalski pohod po Križevniški ulici

Ni prvič, da je bila ulica žrtev tovrstne obdelave

Križevniška ulica je bila v soboto, drugega januarja zgodaj zjutraj, žrtev razgrajanja in vandalizma. Neznanci, najverjetneje gosti bližnjega lokala Pod Skalco, so podirali lonce z zunanjim okrasnim drevjem ter slednjega ruvali in metali na ulico. Pri tem je nastalo nekaj škode, predvsem pa zelo veliko slabe volje, saj ni prvič, da je bila ulica, ki jo urejajo v iniciativi Križevniška deležna vandalske obravnave.

Iniciativa Križevniška, katere motor je direktor in umetniški vodja Mini Teatra Robert Waltl, je ulico lani spomladi uredila z naborom dreves ter drugega zelenja in cvetja, ki so ga prispevala nekatera veleposlaništva, akreditirana v Sloveniji, vse skupaj pa je sovpadlo s 110-letnico rojstva Srečka Kosovela, ki je nekaj časa živel prav na Križevniški.

Incident tudi kaže drugo plat problematike lokalov v starem mestnem jedru. Prav pred novim letom je namreč prenehal obratovali Bikofe na Rožni ulici, ki je od Skalce in Križevniške ulice oddaljen le nekaj sto metrov. Razlog je bila odredba o skrajšanem obratovalnem času, ki je med obiskovalci povzročila veliko hude krvi.

Pri tem je treba dodati, da so v Bikofe zahajali bolj umirjeni obiskovalci kot jih vsaj v zgodnjih jutranjih urah privlači Skalca.

foto: Križevniška (FB)

2 thoughts on “Vandalski pohod po Križevniški ulici

  1. Mi bi si na Križevniški želeli lokal kot je Bikofe z kvalitetnim umetniškim programom, tako da nebi slučajno kdo povezoval obeh lokalov. Ker Bikofe je bil za nas super mesto, kultivirani mladi ljudje in res zanimivi kulturni dogodki. Tole z našimi sosedi je pa vandalizem, bruhanje, uriniranje, razbijanje, metanje kock…..

  2. Ob večerih grem pogosto na sprehod v Križevniški, zlasti poleti sem občudovala drevesnice ob zgradbah in razmišljala, da bi bilo treba ustanoviti nagrado za najlepšo najmanjšo ulico v Ljubljani. Nagrada bi se imenovala “Najlepša uličica” in Križevniška bi bila favorit ali kar zmagovalka. Jaz bi glasovala zanjo. Kar se tiče vandalizma, je pa treba stvari sproti prijavljati. Stopila sem kdaj tudi v sporen lokal Pod sklaco, pa me je kar stisnilo od neprijetnuih občutkov, kašen verjetno bolj ali manj zadeti “podivjani podenj” se tam zbira. Vandalizem je verjetno gospod Waltl prijavil polociji, vprašanje pa je, če so ukrepali in kakšne možnosti ter pristojnosti sploh imajo. Na slednjem področju je še veliko nedorečenih stvari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.