Kino Šiška – po novem in na novo

Center urbane kulture Kino Šiška je ena od županovih 22-ih velikih obljub Ljubljančankam in Ljubljančanom. S petkovo iniciacijo in nastopom Pankrtov, se je začelo »poskusno oddajanje«, ki se bo odvijalo zares šele čez tri tedne. Preurejena velika ovalna dvorana imenovana Katedrala, danes premore 800 stojišč ali 450 sedežev. Gnuskotu – Petru Lovšinu in njegovim muzikantom ter ideologom je ob njihovi 30-letnici posvečena tudi fotografska razstava. »Re:start« postavljena v prvem nadstropju, medtem ko v Komuni – mali dvorani Barbara Jakše Jeršič razstavlja »Zgodovino prihodnosti«, fotografije, ki dokumentirajo rekonstrukcijo Kina Šiška.

Modernistično stavbo iz leta 1961, ki jo je projektiral arhitekt Božidar Gvardjančič, sta arhitekturno prenovili Anja Planišček in Nena Gabrovec, vsi najbolj prepoznavni zunanji in mnogi notranji elementi pa so ostali nespremenjeni – vhodi, veličastno stopnišče, mozaično obloženi stebri, venecijanski tlak…

Kino Šiška je nova možnost tako za vse ustvarjalce kulture in seveda tudi za vse obiskovalce v Ljubljani in širši regiji ter sodi med povsem realizirane projekte od 22-ih, ki si jih je zastavil župan Zoran Janković na začetku svojega mandata. Kino Šiška – Center urbane kulture pa – zamuja leto in pol…

Minuli petek je ta izjemno zahteven objekt, ki je šele pred dobrim letom dobil pravnomočno gradbeno dovoljenje in ki je bil že ob izgradnji pred skoraj 50 leti zasnovan izjemno drzno, dobil tudi uporabno dovoljenje. Ekipa, katere miselni motor in glavni konceptualni premišljevalec je bil prof. Gregor Tomc, je seveda v tehničnem in konceptualnem ter organizacijskem smislu opravila veliko delo. Uroš Grilc pa se je s posebno hvaležnostjo spomnil dveh, ki ju ni več med nami, pa sta bistveno vplivala na podobo in vsebino tega projekta.

V petek so se pohvalili tudi z nekaterimi arhitekturnimi in tehnološkimi inovacijami, kot je na primer premakljivi oder, pa mobilni sedeži in podesti pomožni odri, ki bodo omogočali prilagajanje prostora v Katedrali, kakor bo narekoval posamezni dogodek.

Koncert skupin Laibach in Juno Reactor, bo šele prava otvoritev, ko se bo nad vhodom bočil tudi že najbrž nov napis Kino Šiška, ki je tokrat umanjkal. O tem bomo v programu Radia KAOS seveda sproti in v oddajah KAOS v ateljeju – kljub najbrž presežnim decibelom – tenkočutno poročali. Nekaj več o projektu, vpeljanim v mestno življenje s petkovim dogodkom – pa tudi že v Objektivu to sredo opoldne, ko bo na sporedu že 17. letošnja oddaja KAOS v ateljeju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.