Tekma v Stožicah visela na nitki

Do uporabnega dovoljenja brez težav, podjetje Leka zaostrilo spor

Športni kompleks Stožice je danes dobil začasno uporabno dovoljenje, s čimer bila odstranjena še zadnja upravna ovira za izvedbo današnje košarkarske in jutrišnje nogometne tekme. Tehnični pregled je potekal včeraj čez dan in neuradno smo že včeraj izvedeli, da so Stožice dobile zeleno luč, uradna potrditev pa je sledila danes.

Je na današnji novinarski konferenci dejal župan Zoran Janković. A kljub izdanemu uporabnemu dovoljenju je današnji športni spektakel vse do popoldanskih ur visel na nitki. Kot je znano, je podjetje Leka od zasebnega partnerja v projektu, podjetja Grep zahteval izplačilo zaostalih obveznosti v višini 3,2 milijona evrov. Ker se to do včeraj ni zgodilo, je podjetje Leka pred Areno Stožice v znak protesta postavilo več tovornjakov in druge težke mehanizacije, vodilni v podjetju pa so zagrozili, da bo vsaj še dvesto tovornjakov zaustavilo promet v krožišču Tomačevo.

Je dopoldne povedal eden od direktorjev podjetja Leka Anton Plut. Malo po deseti uri je Prometno informacijski center objavil podatek, da je severna ljubljanska obvoznica zaprta za tovorna vozila težja od treh ton in pol, uradno zaradi možnosti preobremenitve konstrukcije krožišča Tomačevo, do katere bi domnevno lahko prišlo med protestom. Župan Janković je na novinarski konferenci vztrajal, da gre za odnos med dvema zasebnima podjetjema, da podjetje Leka izsiljuje in zavaja javnost pri navajanju višine odprtih postavk.

Medtem, ko je potekala novinarska konferenca, je postalo jasno, da je odnos med izvajalci in podizvajalci malenkost bolj kompliciran, saj je podjetje Leka podizvajalec podjetja Sektor Beton, s katerim je Grep podpisal pogodbo o izkopu zemljine in drugih del. Tako so se popoldne na daljšem sestanku srečali predstavniki vseh treh podjetij. Na sestanku, na katerem so očitno sodelovali tudi odvetniki, so malo po drugi uri vendarle dosegli dogovor, je dejal Miran Srčnik, eden od direktorjev podjetja Leka, Anton Plut pa ga je dopolnil, rekoč, da je del dolgov poplačan v denarju, del pa v stanovanjih

Konkretno: Sektor beton naj bi Leki nakazal okoli 900.000 evrov denarja, Gradis G in Energoplan pa naj bi razliko poplačala s šestnajstimi stanovanji, ki bodo s koncem tega meseca bremen prosta. S tem dogovorom je bil odpovedan tudi protestni shod, tako da naj bi se po predvidevanjih nocojšnja tekma odvila brez večjih pretresov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *