Ustavno sodišče ugodilo Jankoviću – a denarja ne bo

Ustavno sodišče je v danes objavljeni odločbi razveljavilo nekatere ključne člene zakona o financiranju občin. Ustavnost zakona so spodbijali župani štirih občin, med njimi tudi Zoran Janković. MOL je namreč zaradi zakona izgubila kar 53 milijonov evrov prihodka iz državnega proračuna. Odločba pa vendarle daje enoletni rok za odpravo neskladja z ustavo, zakon pa v vmesnem času velja. Župan Zoran Janković je odločbo razglasil predvsem za moralno zmago:


Ministrstvo za lokalno samoupravo je – po pričakovanju – ugotovilo, da oldočba zelo jasno zavrača očitke predlagateljev, da je zakon, po njihovem zatrjevanju zaradi manjšega prihodka, neustaven. Hkrati pa priznava, da – glede na odločbo – sistem financiranja, ki ga uvaja zakon, ne zagotavlja zadostne neposredne povezave med lastnim finančnim virom in občino

Podobnega mnenja so tudi v Združenju občin Slovenije, kjer so prepričani, da je osnovni koncept Zakona o financiranju občin uspešno »prestal« oceno ustavnosti Ustavnega sodišča in da bo zakonodajalec na podlagi odločbe Ustavnega sodišča ta koncept le še dopolnil.

Okoli besedila odločbe se bodo torej v prihodnjih dnevih in tedni verjetno še kresala pravna in politična mnenja, tako da ta zgodba še zdaleč ni zaključena. So pa županove delnice na politični borzi ta hip močno zrasle. Vprašanje je le, ali mu bo to rast uspelo vnovčiti. Dobesedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.