Trobec Bučan: Kalkulacija ali nesposobnost?

Spoštovani! Današnji odstop ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan bi bil le še ena epizoda v seriji kadrovskih porazov, ki jih je deležno to ministrstvo, če ga ne bi pospremila grožnja Karla Erjavca o izstopu DeSUSa iz vlade. Dobro, Erjavec je karto o izstopu iz vlade na mizo vrgel že tolikokrat, da človek ne ve več, ali naj ga jemlje resno ali ne, a tokrat so stvari kljub vsemu nekoliko drugačne.

Ne samo, da se vse skupaj dogaja v času po vladnem porazu na referendumu o malem delu in pred bitko za referendum o pokojninski reformi ter da ima vlada rekordno nizko podporo. Tokrat je, vsaj po prvih odzivih, izstop iz koalicije podprl tudi izvršni odbor stranke, čeprav je še prejšnji teden sprejel diametralno nasprotno stališče. Ali se bo kaj takega zares zgodilo ali ne, je seveda vprašanje za milijon evrov. Ali pa za štiri milijone, kolikor stane izvedba referenduma. Konec koncev se vsaj Erjavec že nekaj časa obnaša, kot da je v opoziciji.

Hiter pogled na glasovalni semafor v državnem zboru sicer pokaže, da bi dejanski izstop DeSUSa iz koalicije lahko celo zrušil Pahorjevo vlado, a v bistvu sedanja pat pozicija še najbolj ustreza opoziciji in seveda Karlu Erjavcu, ki lahko brez premora, včasih bolj, včasih manj upravičeno udrihata po vladni in njenem predsedniku, ne da bi morala pri tem prevzeti ustrezen del odgovornosti na položaj v državi.

Premier Pahor in njegova vladna ekipa imata namreč odprtih toliko front, da pravzaprav ni čudno, da se stvari lomijo tudi tam, kjer naj bi bile vsaj za silo urejene. Čeprav je bilo, roko na srce, ministrstvo za lokalno samoupravo eden bolj šibkih členov te vlade, saj so se na tem mestu zamenjali že trije ljudje, kar nikakor ne more dobro vplivati na razmere na ministrstvu, še manj pa na rezultate dela.

Vprašanje, ali je bil odstop Duše Trobec Bučan posledica pritiskov, nesposobnosti ali pa bistre politične kalkulacije bo dobilo odgovor v prihodnjih dneh. Če se bo izkazalo, da gre za slednje, potem je verjetno v državi prišlo do malenkostnega a pomembnega premika v političnem ravnotežju, kar lahko bistveno spremeni dinamiko razvoja dogodkov v bližnji prihodnosti.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *