Sedmi Strateški forum Bled o vlogi Evrope in odzivu na krizo

Med temami tudi krizna žarišča in usoda "digitalne generacije" mladih

Na Bledu se je danes zaključil sedmi Strateški forum Bled, na katerem so udeleženci med drugim razpravljali o reševanju finančne in gospodarske krize, novih razmerjih sil na globalni ravni, pa tudi o razmerah v Siriji, Afganistanu in na Balkanu ter usodi tako imenovane »digitalne generacije« mladih. Predsednik republike Danilo Tűrk je sinoči tako med drugim dejal, da mora Evropa premisliti o svojih prioritetah, urediti notranje razmere in odigrati vidnejšo, a ne pokroviteljsko vlogo v svetu.

Največ pozornosti je bilo namenjene nastopu generalnega sekretarja OECD Angel Gurria, ki je pozval k zapisu zlatega pravila v ustavo. Po drugi strani pa je profesor Peter Holmes z univerze v Sussexu opozoril, da tiste evropske države, ki so v finančnih težavah, teh ne bodo mogle rešiti zgolj z zniževanjem domače porabe in povečevanjem izvoza in da zahodne države po prvotnem pravilnem odzivu na krizo zdaj delajo napako z vsesplošnim varčevanjem, saj tako krizo širijo tudi na države v razvoju, ki izgubljajo trge. Zunanji minister Karl Erjavec pa je ob robu foruma, ki se ga je udeležila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić komentiral tudi odnose s sosednjo državo, s katero ima Slovenija še vedno odprto vprašanje varčevalcev Ljubljanske banke.

Dodajmo še, da sta v okviru dogodka generalna sekretarka Blejskega strateškega foruma Miriam Možgan in generalna sekretarka Dunajskega poslovnega foruma Elena Kirtcheva podpisali sporazum o sodelovanju med obema organizacijama o tesnejšem sodelovanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.