Give mi mani

Spoštovani!

Človek potrebuje kar veliko domišljije, da si odločbo ustavnega sodišča o zakonu o financiranju občin razlaga kot zmago vlade nad mestno občino Ljubljana. Spomnimo. Tik pred prazniki je ustavno sodišče objavilo odločbo, s katero je bolj ali manj pritrdilo MOL in še trem slovenskim občinam, da je zakon neustaven v tistem delu, ki določa neposredne vire financiranja občin. Po domače povedano, vlada je definicijo neposrednih virov določila preširoko in na podlagi te definicije ugotovila, da prestolnica dobi odločno preveč denarja iz državnega proračuna in ji promptno ukinila 53 milijonov evrov.

zoki_virant.jpg

Minister za lokalno samoupravo Janez Žagar je odločbo ustavnega sodišla videl popolnoma po svoje. Pretekli torek je pohitel z izjavo za javnost, v kateri se mu je zapisalo, da ustavno sodišče ni ugodilo MOL v njeni trditvi, da ji je bil denar odvzet nezakonito. Kar je seveda čisti nonsens, glede na to, da je bil denar prestolnici odvzet zaradi preširoke definicije neposrednih virov. Kljub temu je minister odločbo razglasil za lastno zmago – kar je približno tako, kot če bi ZDA dejale, da so zmagale v Iraku-

A resnici na ljubo, je tudi pregovorni nasmešek Zorana Jankovića tokrat verjetno bolj grenak. Dejstvo namreč je, da je ustavno sodišče določilo enoletni rok za odpravo neskladja. In glede na -v zadnjem desetletju in pol- večkrat izpričano inertnost najvišjega predstavniškega organa pri urejanju neustavnosti (denimo: izbrisani) se ni bati, da bi poslanke in poslanci na vrat na nos spreminjali zakon o financiranju občin. Še več – stavite lahko porcijo dobro papriciranega predvolilnega golaža, da zakon ne bo popravljen niti v letu dni, pač pa bo – če sploh – parlament o tem razpravljal po volitvah prihodnje leto. Kar pomeni da Zoran Janković manjkajočih milijonov ne bo videl ne letos, ne prihodnje leto in zelo verjetno ne niti leta 2009, odvisno od tega, kdaj se bo sprejemal državni proračun za to leto.

Finančno gledano, odločba ustavnega sodišča tako najbrž ne bo imela učinkov, pa čeprav si morda v županstvo še kako goreče želijo, da bi se mestni erar odebelil za teh 53 milijončkov. Politično gledano pa je župan Zoran Janković vknjižil lepo število točk ter en passant dokončno ubil še projekt pokrajinske zakonodaje. No, pravzaprav je slednjega smrtno ranilo ustavno sodišče, kajti če ministru Žagarju že občinska zakonodaja pušča na vseh koncih in krajih, nimamo nobenega zagotovila, da ne bo s pokrajinsko zakonodajo isto – ali celo huje.

In tako se sam pri sebi ta hip najbolj smeji minister za javno upravo Gregor Virant, ki je šel z Žagarjem pred časom na nož pri vprašanju ureditve upravnih enot. Minister Žagar je namreč v svoji vnemi predlagal, da bi se prav vse državne institucije prilagodile pokrajinskemu sistemu – se pravi tudi vse upravne naloge, zaradi česar je Virantu od groze praktično zaledenela kri v žilah. Sledila je ostra polemika med dvema ministroma, kjer se je že zdelo, da je Virant potegnil kratko, a je zdaj ustavno sodišče vzelo mero Žagarju, ki ima kar naenkrat neskončno načeto kredibilnost.

Župan Zoran Janković – kljub pozivom, naj vlada vendarle izkašlja denar – na slednjega ne računa preveč, saj je uredil vse potrebno za zadolževanje mestnega proračuna v prihodnjih letih. S tem je sicer opoziciji podaril nekaj manevrskega prostora za napad, saj bo zadolževanje dosegalo kar konkretne številke, a hkrati bo lahko v nedogled ponavljal, da »puf« sploh ne bi bil potreben, če bi vlada že enkrat dala tistih 53 milijonov. Predvsem bodo to neradi slišali tisti svetniki iz vrst opozicije, ki so glasovali proti vložitvi ustavne presoje, čeravno je na tem mestu treba zapisati, da taiste svetnike župan brez potrebe napada, da so glasovali proti vlogi za ustavno presojo. Svetniki pač imajo pravico glasovati kakor želijo, njihovo delo pa bodo presojali volivke in volivci.

Sicer pa priložnosti za presojanje teh ali onih izvoljenih predstavnikov ljudstva v naslednjihdneh letih ne bo tako hitro zmanjkalo. Prvič bomo dvojno glasovali že ta konec tedna.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

[coolplayer]
ftp://217.72.76.71/prispevki/20071105_komentar.wma
[/coolplayer]

3 thoughts on “Give mi mani

  1. Napoved: Ljubljani se sredstva vrnejo pod naslednjo vlado in takratna opozicija kuje politični kapital iz denarja, ki ga sile kontinuitete podarjajo svojemu županu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.