V soboto odprli Mesarski most

Bo SCT most doniral?

V soboto so med osrednjo tržnico in Petkovškovim nabrežjem vendarle odprli Mesarski most. Most je namenjen prehodu pešcev in kolesarjev, zasnovali pa so ga v arhitekturnem biroju Kobe. Prvi javni anonimni natečaj za Mesarski most je bil razpisan že pred 20 leti, zgrajeni Mesarski most pa je rezultat prvonagrajene natečajne rešitve, izbrane leta 2008.

Župan Zoran Janković se je med drugimi spomnil tudi prvega demokratično izvoljenega ljubljanskega župana, ki je pred deventajstimi leti postavil temeljni kamen Mesarskemu mostu, a je projekt takrat zastal. Odprti most sta skupaj financirali mestna občina Ljubljana in javno podjetje Energetika. Vrednost celotnega projekta je 4,3 milijona evrov, od tega bo iz mestne blagajne šlo 2,3 milijona. Direktor Energetike Hrvoje Drašković pa je namignil na dejstvo, da bi moral biti most po pogodbi odprt že konec aprila, pa je izvajalec del SCT rok prekoračil za dobra dva meseca, zaradi česar naj bi penali dosegli celo več kot polovico pogodbenega zneska. Župan Zoran Janković je predsednika uprave SCT Ivana Zidarja še dodatno zbodel.

Velika višinska razlika med nabrežjema Ljubljanice na tem mestu je premagana z obojestranskimi stopnišči, ki ju spremljata klančini za gibalno ovirane. Na strani ljubljanske tržnice je v kletnih prostorih mostu urejena povezava z obstoječim dvigalom v Plečnikovi tržni lopi. S plastikami je most opremil kipar Jakov Brdar, vodja projekta Srečo Trunkelj pa je dejal, da je bil most med gradnjo predmet številnih polemik.

Pod mostom je urejena tudi vstopno-izstopna postaja za plovila mestnega rečnega prometa, ki je prav tako dostopna gibalno oviranim. Avtorji so posebno pozornost pri oblikovanju mostu namenili tudi drevesom.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *