V soboto proslava 65. obletnice zmage

Narod si je izboril svobodo sam

V soboto bo v Ljubljani na Prešernovem trgu potekala proslava ob 65. obletnici osvoboditve Ljubljane ter zmage nad nacizmom in fašizmom. Prireditev bo potekala na Prešernovem trgu, slavnostni govornik pa bo predsednik republik Danilo Türk. Proslavo sicer organizira Zveza združenj borcev v sodelovanju z mestno občino Ljubljana, tokrat pa bo še večjo vlogo kot ponavadi odigrala Slovenska vojska. Zato so v torek ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ljubljanski župan Zoran Janković in generalni sekretar ZZB NOB Andrej Šušteršič.

Slovenska vojska z Zvezo borcev sicer že sodeluje na raznih prireditvah, tokrat pa se vključuje še bolj dejavno, zaradi česar je bil ta sporazum sploh potreben. Ministrica Jelušič je dodala, da je prestolnica ključen simbol države. Dodala je, da bo Slovenska vojska v soboto, na dan pohoda ob žici tudi pripravila dan odprtih vrat v vojašnici Franca Rozmana Staneta v Mostah, letos pa bo pot pohoda prvič speljana skozi vojašnico in ne ob njej. Vojska bo sicer osvoboditev Ljubljane obeležila s topovskimi salvami z Grajskega griča in s preleti letal.

Režiser proslave je Jože Vozny, ki je za rdečo nit izbral partizanske plakate, ki so pozivali k uporu Proslava se bo začela ob trinajsti uri, zaradi prireditve, na kateri pričakujejo vsaj 15.000 ljudi, pa bo v soboto veljala popolna zapora Slovenske ceste na delu od Gosposvetske ceste do Šubičeve ulice, prav tako pa bo zapora Vilharjeva cesta od Dunajske ceste do Železne ulice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *