Več kot 500 dogodkov v okviru Svetovne prestolnice knjige

Ljubljana bo postala mesto-azil

Danes sta načelnik oddelka za kulturo Uroš Grilc in ljubljanski župan Zoran Janković predstavila program v okviru Ljubljane, Svetovne prestolnice knjige. Delegacija mesta bo naslov prevzela naslednji petek na sedežu UNESCO v Parizu in ga predala naslednji svetovni prestolnici knjige 23. aprila prihodnje leto. V tem času bo v Ljubljani več kot petsto dogodkov in prireditev, ki so jih pripravili v sodelovanju z več kot sedemdeset nevladnimi in drugimi organizacijami.

Grilc je dodal, da projekt povezuje pravzaprav vse, ki v Sloveniji delujejo na področju knjige, zato gre pravzaprav za nacionalni projekt. Vanj so povabili tudi vse ostale slovenske občine, je dejal Janković. Častni pokrovitelj projekta je predsednik republike Danilo Türk, program pa podpirata tudi ministrstvo za kulturo in javna agencija za knjigo. Janković je še poudaril, da za kvalitetne kulturne vsebine potrebujemo tudi primerno infrastrukturo, ter da je Ljubljani uspelo najti primerno razmerje med obema.

Ko so se lotili projekta svetovna prestolnica knjige, je še dodal Janković, ki je po koncu novinarske konference skupaj z Grilcem odprl tudi informacijsko pisarno svetovne prestolnice knjige. Več o tem v prihodnjih dneh, dodajmo pa to, da se bo s tem, ko bo prevzela naslov, Ljubljana tudi pridružila mreži mest, ki nudijo zavetje preganjanim pisateljem z vsega sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *