[VODIČ] Zadnjih 48 ur v Ljubljani

Če se le da, se v mesto odpravite s taksijem ali avtobusom

Do novega leta nas ločita še dobra dva dneva, ki pa bosta za marsikoga še kako zahtevna. Čeprav sta kakav in silvestrski program katere od televizij popolnoma legitimna izbira, pa je možnosti za bolj ali manj kulturno premetavanje, menjavanje žarnic ali ubrano množično ploskanje več kot dovolj. Da ne bi omagali še preden vam Lado Bizovičar zaželi srečnega in zdravega, smo vam pripravili urnik zadnjih 48 ur leta 2014.

Če ste bolj zgodnje sorte, lahko jutri deco, ako ta ni v vrtcu, že ob desetih odložite v Španskih borcih na počitniški delavnici, ali pa uro kasneje v Kinodvoru, kjer vrtijo film o prikupnem londonskem medvedku Paddingtonu. Slednjega bodo ponovili tudi ob treh popoldan, tako da si ga dopoldan lahko vzamete še na izi. Četudi ste morda v službi.

Stvar postane resna ob petih popoldne, ko se že zadnjič letos po ulicah Ljubljane poda Dedek Mraz. Sprevod bo potekal od Brega, Čevljarskega mostu, Mestnega trga, Stritarjeve ulice, Prešernovega trga in se končal na Kongresnem trgu.

Nadaljevanje večera je seveda odvisno od vašega glasbenega okusa, a morda konec leta ni slab izgovor, da si ljubljansko opero končno spet enkrat ogledate od znotraj. Še posebej, ker bodo jutri ob sedmih na njen oder postavili pop-hit devetnajstega stoletja, Rossinijevega Seviljskega brivca. Če vam opera vendarle ne sede, greste lahko dvesto metrov proti jugu v Cankarja, kjer slovenski filharmoniki ob pol osmih nastopajo na sedmem koncertu srebrnega abonmaja s francoskima solistoma, violončelistom Gautierjem Capuçonom in pianostom Jérômom Ducrosom.

Če ste bolj za teater, bo ena od vaših destinacij jutri MGL, kjer prav tako ob pol osmih na veliki oder postavljajo Lizistrato, odlično komedijo Andreja Rozmana Roze. Če pa vam bolj dogaja teater na prostem, potem pa boste že ob sedmih na Petkovškovem nabrežju, kjer bo poteka še zadnji večer Ane Mraz, zimskega uličnega gledališča.

Teater se bo ravno dobro končal, ko boste soočeni z glasbeno dilemo: Kongresni trg ali Trg francoske revolucije. Na Radiu KAOS za jutri navijamo za slednjega, saj Samuel Lucas in klapa Rišpet na Kongrescu ne vlivajo posebnega navdušenja. A ker se o okusih ne razpravlja, greste v bistvu lahko kamorkoli. Tudi na Pogačarjev trg, kjer vas bodo vrteli narodnozabavni bendi. Konec koncev je konec leta, nihče vam ne more zameriti malo polke.

Ali pa menjanja žarnic. Na Metelkovi se lahko predzadnji dan leta že tradicionalno udeležite žetve domačega pridelka psihadelije. Godbo bodo za vas sukali Mama, Krištof, Tsujo Twitch in letos prvič mladi slovenski producent Recruit.

A jutri nikar ne pretiravajte, kajti sreda bo prav tako, če ne še bolj zahtevna.

Zadnji dan letošnjega leta nikar ne pozabite dece že popoldan peljati na Kongresni trg, saj tam pripravljajo silvestrovanje za najmlajše. Škratek Smejko Pismonoša in Snežak Žorž bosta delala družbo Dedku Mrazu, ob petih popoldne bodo skupaj odštevali kao zadnje sekunde letošnjega leta in potem še malo žurali.

Mularijo boste seveda kmalu po peti vendarle pospravili domov, saj ob sedmih zvečer v Operi pripravljajo Netopirja. Strauss mlajši je garant, da boste uverturo še dolgo požvižgavali. In povsem možno je, da boste v operi ali v njeni bližini ostali vse do polnoči.

A silvestrujete lahko tudi v Siti Teatru, kjer bodo ob sedmih na sporedu Mame, ali v MGLu, kjer bo ob pol osmih spet Lizistrata, pa tudi v Pivnici Pivovarne Union in Prulček Baru.

V Kurzschlussu bodo z novoletnim žurom začeli ob desetih, a obljubljajo, da bo povsem na glavo. Če imate karte, vso srečo. Rajalo se bo tudi v Zooju in Cirkusu, tako da deseta ura ne bo dolgočasna. Le uro pred uradnim koncem starega leta se bodo stvari začele odvijati tudi na Kopališču Tivoli, v Gala Hali na Metelkovi in v Štirki.

Posebna kategorija pa je seveda silvestrovanje na prostem. Osrednje prizorišče bo seveda Kongresni trg z Nušo Derenda, Alenko Godec in Janom Plestenjakom ter skupinskim ognjemetom.

Slednjega boste lahko videli tudi s Pogačarjevega trga, kjer vam bodo godli Ansambel France Poljanšek (oujea) in skupina Krila, ali pa s Trga francoske revolucije, kjer bodo žagali Blaž, Karmakoma, Happy ol’ Mcweasel, Borghesia in Noctiferia.

Za konec še nekaj navodil. V sredo zvečer bodo za ves promet zaprli Slovensko cesto med Aškerčevo in Šubičevo, zato bodo imeli avtobusi obvoz do 1. Januarja do pete ure zjutraj.

Če se le da, se v mesto odpravite s taksijem ali avtobusom, saj si novega leta ne želite doživeti v vrsti pred zapornico na katerem od prezasedenih parkirišč v centru. Poleg tega alkohol in volan ne gresta dobro skupaj. Tudi kolo ni najboljše prevozno sredstvo, če ga nameravate imeti pod kapo.

Ker bo menda pasje mraz, se toplo oblecite in računajte na to, da vam alkoholi dajejo lažen občutek toplote. Da se ne boste v novo leto zbudili prehlajeni kot zmaj.

Skratka, po pameti 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *