Andrej Hrausky o Jožetu Plečniku

Gost tokratne oddaje Plečnikova sporočila je bil arhitekt, profesor in predsednih društva arhitektov DESSA Andrej Hrausky, ki je skupaj z Janezom Koželjem in Damjanom Prelovškom “odgovoren” za brilijanstno mogografijo o Plečniku, ki je izšla v začetku tega leta in je postala pravi prodajni hit.

Danes je arhitektura razumljena drugače kot v Plečnikovem času. Nihče se več ne ukvarja z arhitekturo za daljši čas, konec koncev niti zakonodajalci ne razmišljajo na dolgi rok, pravi Andrej Hrausky. A po njegovem je prav arhitekt tisti, ki bi moral razmišljati za naslednjih sto let.

Plečnik je sicer znal poiskati arhitekturno enostavne rešitve, ki pa so bile po svoji naravi kompleksne. Predvsem pa ni podiral starih stavb, kjer to ni bilo potrebno. Lep primer tega je cerkev v Bogojini pri Moravski toplicah, katero je Jože Plečnil pravzaprav rešil pred uničenjem in ji dal novo veljavo.

Plečnik ni bil znan kot “žurer”. Nekateri so ga ocenili celo kot samotarja, ki je imel le malo prijateljev. Andrej Hrausky pravi, da je veljal za plahega, a po drugi strani je znal vnemati srca. Ali pa ni znal krotiti svojega.

Leave a Reply

Your email address will not be published.