Dileme ni več. Najprej je bilo jajce.

Dileme ni več. Najprej je bilo jajce. Tako je vsaj soditi po članku v reviji Scientific American, na katerega je na omrežju twitter opozorila uporabnica drfilomena. Vprašanje, ki si ga je najprej zastavil starogrški filozof Plutarh, je reševala strokovna skupina, ki so jo sestavljali filozof na londonskem King’s Collegeu David Papineau, genetik z nottinghamske univerze John Brookefield in lastnik piščančje farme, katerega imena revija ne navaja.

Člani skupine so si bili enotni, da je bilo najprej jajce, iz katerega se je zaradi genske mutacije izlegel piščanec, piše Scientific American. Mi pa dodajamo Njegova ne-piščančja starša sta bila gotovo nepiščančje presenečena. Mama je najbrž brezglavo letala naokoli kot kura, medtem ko se je oče petelinil, češ kako poseben je njegov sin.

Vprašanje je zdaj rešeno, a njegova filozofska vrednost ostaja. Le da boste zdaj vsakič, ko bo kdo pomodroval, češ, kaj je bilo prej, kura ali jajce, lahko v hipu odgovorili. Ali se bo ekspertna skupina lotila še kakšnega vprašanja, še ni znano. Morda se bodo kdaj v prihodnost ukvarjali z vprašanjem, zakaj je šla kura čez cesto, še piše Scientific American.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *