Katalenin petnajsti rojstni dan: Siti teater, četrtek zvečer.

Vesna Zornik: Začeli smo v kulturnem domu v Črmošnjicah (znanem partizanskem kraju). To je bil naš laboratorij, atelje, prostor za raziskovanje. Uspeli smo in še sami sebe smo presenetili, da smo se ves ta čas obdržali na sceni in da smo tako dobro sprejeti pri poslušalcih. Po petnajstih letih se nam je zgodilo, kot da bi bili res 15 let stran, na začetku. Vse to smo že preigrali, neštetokrat, ampak vse skupaj doživljamo z neko novo energijo in odgovornostjo.

Vesna Zornik nas je v petek, še v času, ko smo oddajali skupaj z Radiem Kričač na 88.8 MHZ, obiskala v našem studiu na tajni lokaciji. Sredi gozda? V pragozdu betona, asfalta in prenovljenih cest in novih mestnih avtobusov na plin. Da bo zrak bolj čist in da se bo glasbenike daleč slišalo. V tem Kaosu Katalena praznuje 15 let. Njihovi začetki sežejo v leto 2001 v Belo krajino. Iz nečesa, kar je bilo sprva mišljeno kot enkratni glasbeni projekt, se je razvila glasbena skupina, ki želi skozi rok, funk in jazz približati slovenski publiki stare ljudske, folklorne pesmi. Vesna Zornik, Boštjan Narat, Polona Janežič, Boštjan Gombač, Tibor Mihelič Syed in Robert Rebolj so do sedaj izdali 6 albumov, njihov prvi plošček pa nosi letnico 2002. Nato so sledili Babje leto (2004), Kmečka ohcet (2006), Cvik cvak! (2008) Noč čarovnic (2011), zadnji, šesti album pa so namenili, kot se je nekoč izrazila Vesna Zornik, najzahtevnejši, otroški, publiki. Vsi albumi so bili sprejeti z navdušenjem in Katalena je postala svojevrsten fenomen na slovenski glasbeni sceni.
Jutri zvečer, 12. maja, nas vabijo v Siti teater na 15. obletnico. Obljubljajo razigran rojstnodnevni večer zvečine s pesmimi, ki jih ni na zgoščenkah. Tistim najpopularnejšim se bodo skušali ogniti, a je težko verjeti, da jim bo uspelo. Prednost bodo imele pesmi, ki jih ne izvajajo tako pogosto. Koncert bo snemal Val 202, plošče s koncerta menda ne nameravajo izdati. Zakaj že? Ali bolje: zakaj ne? V odgovor je – skomig z rameni. Kako so potekale priprave na obletniški koncert in kaj vse smemo pričakovati v četrtek zvečer, ko so že skoraj teden dni karte razprodane, smo skušali zvedeti v pogovoru z Vesno Zornik. Če nam je uspelo, morete preveriti sami.
Še to: če boste koncert v Siti teatru zamudili. Pripravite kolesa in kovčke za kaj podobnega v začetku poletja na Ptuju. Z Vesno Zornik se je pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *