Michael Rose jutri v Kinu Šiška

Kot predskupina nastopajo tržaški Makako Jump in domači Siti hlapci

Ta petek v Katedralo Kina Šiška prihaja legenda reggae glasbe in dobitnik prvega reggae Grammyja, Michael Rose. Na glasbeni sceni se je prvič pojavil že v drugi polovici 70-ih let prejšnjega stoletja. Po nekaj samostojno izdanih singlih se leta 1977 pridruži jamajški skupini Black Uhuru, s katerimi se v 80-ih letih uveljavijo kot najbolj prepoznaven reggae band na mednarodni glasbeni sceni. Leta 1985 postanejo dobitniki prvega reggae Grammyja za album z naslovom Anthem, na katerem je močan pečat pustil ravno Michael.

Kmalu zatem Michael zapusti skupino in za nekaj časa zaključi s kariero, vendar pa ves čas ostaja v stiku z glasbo. V začetku 90-ih let posname niz singlov, ki jih producira duo “Sly & Robbie”, leta 1995 pa izidejo tudi v obliki albuma Sly And Robbie presents: Mykall Rose – The Taxi Sessions. Do leta 2004 Michael izda več albumov, potem pa se ponovno pridruži skupini Black Uhuru, a kljub temu nastopa in izdaja albume kot samostojni izvajalec.

Michael Rose je tako danes eden od predstavnikov reggae glasbe, čigar korenine segajo v čase Boba Marleyja in je uspešno prebrodil vsa obdobja reggae glasbe, ki so sledila, med drugim pa se je močno zasidral tudi v dancehall vodah.
Pred koncertom bodo publiko ogrevali domači Siti hlapci, edini slovenski reggae bend, ki že več kot desetletje ustvarja na slovenski reggae sceni in se uspešno predstavlja tudi v okoliških državah. Tokrat bodo med drugim predstavili nov, že tretji album, z naslovom Under Jah Sun, ki je izšel tik pred novim letom.

Poleg njih bodo kot predskupina nastopili še tržaški Makako Jump, ki v svoj reggae vnašajo nekoliko več elektronike, a se še vedno držijo »jamajških« okvirjev. Tudi oni bodo predstavili nov material iz nedavno izdanega albuma Munchies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *