Drama v sezoni 2012/13: Kaj bo storila publika?

Ansambel SNG Drama se je med predstavitvijo presedel v parter

SNG Drama Ljubljana je včeraj s posebnim avantgardnim performansom s celotnim umetniškim ansamblom predstavila prihajajočo gledališko sezono. Novinarji so na odru, za zastorom, najprej videli montažo vrhuncev pretekle sezone, nakar se je, ob podlagi komada Laibachov Brat moj zastor dvignil, v parterju pa je sedel celoten ansambel Drame in – čakal. Sporočilo je bilo jasno: Deset premiernih uprizoritev, ki jih bodo zaznamovale ideje poguma, strahopetnosti, kaosa in vstajenja novega človeka kaže na družbeno angažiran repertoar. Vprašanje je, kaj bo storila publika.

V sezoni 2012/13 tako čaka Dramo šest premier na velikem odru in štiri v Mali drami, od tega pet prvih slovenskih uprizoritev. Ena uprizoritev bo nastala v koprodukciji z Dramo SNG Maribor in Mariborom 2012 – Evropsko prestolnico kulture in ena v koprodukciji s Familijo. Posebnost bo tudi otvoritev prihodnje sezone, ki se bo začela 15. septembra 2012 z istočasnima premierama uprizoritve ZANG TUMB TUUUM v režiji Vita Tauferja na velikem odru in prve slovenske uprizoritve igre Stanisława Ignacyja Witkiewicza Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija v Mali drami.

Na velikem odru se bodo v nadaljevanju gledališkega leta zvrstile: prva slovenska uprizoritev drame Bertolta Brechta Mati v režiji Sebastijana Horvata, mariborska koprodukcija Veliki briljantni valček Draga Jančarja v režiji Diega de Bree in uprizoritve iger Williama Shakespeara Hamlet v režiji Eduarda Milerja, Antona Pavloviča Čehova Tri sestre v režiji Janusza Kice in Vladimirja Majakovskega Misterij buffo v režiji Aleksandra Popovskega. V Mali drami pa bodo doživele prvo slovensko uprizoritev drame Dorote Masłowske Pri nas je vse v redu v režiji Ivane Djilas, Aleksandra Vvedenskega Božič pri Ivanovih v režiji Oliverja Frljića in Petra Handkeja Še vedno vihar v režiji Ivice Buljana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *