Rdeče-črni inženiring človeških duš: začeti je treba zgodaj

Matjaž Farič: Pustite otroke k meni

Sinoči so v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premierno »pustili otroke k njemu«. Plesno gledališko predstavo, ki je pravzaprav zgodba o vsem, kar so nam povedali in kaj z nami počnejo in o tistih, ki nas vodijo po markiranih poteh. Matjaž Farič, Koreograf, režiser in avtor zvočne matrice, v moto predstave zapiše: »Ne smemo jim odpustiti, saj vedo, kaj delajo.«

Del besedila, spremlja to zvočno-plesno in poudarjeno gledališko predstavo nazorno opredeli problem zlorab nedotaknjenih otroških duš, govori Nada Vodušek: »Začetniku svetujemo, naj si zapomni naslednje zlato pravilo: v gorah hodimo po markiranih poteh. Temelji znak za označevanje planinskih poti je okrogla markacija: rdeč kolobar okrog belega kroga. Napisane ali orientacijske table so postavljene navadno pri začetku poti in na razpotjih. Praviloma so rdeče barve, napisi pa so beli. Kjer je možno, je markacija v višini odraslega človeka. Pot je seveda treba markirati v obeh smereh.« Mi dodajamo: gor in dol, sem in tja….

Na sinočnji premieri predstave »Pustite otroke k meni« smo videli, slišali in v enem delu tudi fizično začutili popotovanje skozi mehanizme moči; neposredno in brezkompromisno, kakršna je »gesta moči« sama, ki omogoča usmerjati voljo močnejših, določa pozicijo šibkejših in se najbolj razrašča pri tistih, ki se ne morejo braniti – otrocih. Otrocih svojih staršev. In kot se pokaže v finalu – »Naše revolucionarno poslanstvo še ni izpolnjeno«.

Vse to so bili razlogi, da smo v studio Radia KAOS povabili Matjaža Fariča, ki je svojo trideseto predstavo postavil v produkciji murskosoboškega zavoda Flota in koprodukciji njegove ljubljanske izpostave, Cankarjevega doma in Plesnega Teatra Ljubljana.

Manipuliranje, nadziranje in indoktriniranje, hierarhični položaj posameznikov so orodja in načini, ki močnim omogočajo usmerjati voljo drugih. Tokratna Faričeva predstava je, žal, lahko zgolj, čeprav na trenutke tudi duhovit pa tudi oster presežek, umetnikovo sporočilo z nedvoumnih opozorilom, za katerega je uporabil Jezusovo vabilo. Prevečkrat so ga že uporabili in še ga uporabljajo mnogi inženirji človeških, ja, predvsem otroških duš. Več ko »vredno ogleda«. Na trenutke morda tudi boleče, vendar z olajšanjem…

Premiero si je ogledal in se z Matjažem Faričem – za Radio KAOS pogovarjal – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *