SFI: Slovenci smo inovativen narod

Včeraj se je v Cankarjevem domu v Ljubljani začel tretji Slovenski forum inovacij, ki ga organizira Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije, izvaja pa inštitut Hevreka. Vstop je brezplačen, videti pa bo moč deset najbolj inovativnih podjetij, 30 izbranih inovacij in pet inovacij dijakov, študentov in mladih raziskovalcev. Direktor JAPTI Peter Ješovnik je včeraj poudaril, da je priredirev forum konkretnih inovacij, saj jih je večina že v fazi delujoče rešitve. Hkrati pa je izpostavil, da je inovativnosti v Sloveniji sicer dovolj, da pa ta ni podprta s podjetniškim pristopom.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki je forum tudi uradno odprl pa je v svojem govoru dejal, da se je pri raziskavah in razvoju potrebno fokusirati na speficike podjetjih in se jim prilagajati. Pri tem omenil tudi ukrepe za spodbujanje raziskav, ki – tako Vizjak – morajo biti zelo konkretni.

Ena izmed letošnjih najboljših inovacij, ki je podnebju zelo prijazna je Pipistrel Taurus Electro, prvo dvosedežno letalo na električni pogon na svetu. Po besedah Iva Boscarola, njegove ničelne emisije CO2 in zmanjšani hrup predstavljajo revolucijo na področju letalstva, saj ob letalnih lastnostih in ekonomičnosti pomenijo tudi prvi korak pri zmanjševanju odvisnosti od fosilnih goriv v letalstvu.

Joc Pečečnik, lastnik podjetja Elektronček, ki je predstavilo avtomatsko igralno napravo G4, pa je poudaril še en pomen inovacij. Širjenje na nove trge in ustvarjanje tržnih prednosti. Najboljši primer za to je ravno G4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *