Nocoj kres na Rožniku, jutri budnice po Ljubljani

Evelin Vesenjak, KNNS - Neodvisnost in Bojan Hribar, konfederacija sindikatov javnega sektorja

Evelin Vesenjak predsednica Konfederacije novih sidikatov – KNSS Neodvisnost in Bojan Hribar, generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja sta predstavnika skupine sindikatov, ki skupaj pripravljajo praznovanje delavskega praznika na Rožniku. Danes popoldne, nocoj in jutri – od ranega jutra pa ves dan in s proslavo ob pol enajstih dopoldne. Takrat bo nastopil ljubljanski župan Zoran Janković in če bi se njegove besede z lanskega rožniškega slavja kdaj uresničile, bi mu lahko tam blizu Cankarjevega še za življenja postavili spomenik. To je zadnje čase menda kar sprejemljivo početje, čeprav smo prepričani, da bi župan kaj takega utemeljeno zavrnil.

Prav zanima nas, kaj bo delavcem sporočil tokrat, ko že diši (ali zaudarja, saj človek nikoli ne ve, kaj se v poltičnih in politikantskih kuhinjah scvre) po – morda res predčasnih volitvah…

Vemo pa, kaj sta v pripravah na rožniška slavja povedala v uvodu že omenjena sindikalista, ki soorganizirata prireditve in kresovanje na danes poimenovanem Cankarjevem vrhu, ki ga ob prvomajskih praznovanjih od nekdaj poznamo kot – Rožnik.

Za vzdušje skupnega delavskega nastopa, za večjo solidarnost med izkoriščanimi imetniki edinega kaipatala, ki jim je sploh še ostal, to so znanje, uspobljenost in delo, bo na Rožniku, kakor so zagotovili sindikalni predstavniki, poskrbljeno. Za zabavo in varnost tudi.

In ne pozabite, 1.maja zarana, nas bodo z budnicami po različnih predelih Ljubljane godbe napihala spomnile, da pohitimo na Rožnik, kjer bo igrala Litostrojska »plehbanda«, pel pa Partizanski pevski zbor vse tja do desete in pol, ko bo kot slavnostni govorec nastopil ljubljanski župan Zoran Janković. Jutrišnjo prireditev povezuje Boris Kobal, gledališčnik, delavec, ki je bil tudi direktor pa umetniški vodja tudi in ki dobro ve, česa je zmožen fašizem na eni strani in nebrzdana kapitalska sla na drugi strani. Razlogov za aplavze in navdušenja bo brez dvoma veliko, morda tudi zaradi zabavne skupine s prav takim imenom; igrali bodo Aplavzi, ansambel Aplavz, da ne bo pomote.

S sindikati se je za Radio Kričač minule dni novinarsko in redaktorsko ukvarjal Andrej Pengov. In še se bo… Od jutri naprej in vsaj še tri dni v mesec maj, bodo njegovi sogovorniki aktivisti sindikata Mladi plus. Eden med njimi, Gregor Inkret je že včeraj pripravil daljšo glasbeno oddajo o delavski, revolucionarni in uporniški pesmi na različnih koncih sveta. Ponovili jo bomo v prihodnjih dneh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *