Umetnost KAOSa: Ljubljana – Benetke – Ljubljana

Pred začetkom jazz in poletnega festivala v Ljubljani smo skočili tudi v Benetke na bienale

Ne glede na vročino zadnjih dni smo tudi tokrat, že trinajstič, pripravili izvrstno oddajo Umetnost KAOSa s sila zanimivni gosti. V Generatorju se je Aljaž pogovarjal z direktorjem in umetniškim vodjo Festivala Ljubljana Darkom Brlekom, v Izostritvah nas je Spiro Mason popeljal skozi letošnji Beneški bienale, ki traja od 4. junija pa vse do 27. novembra, v Spogledovanjih pa smo z Bogdanom Benigarjem pregledali letošnji 52. ljubljanski jazz festival, ki se začenja danes in bo trajal do nedelje.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.

Otvoritev letošnjega ljubljanskega poletnega festivala bo grandiozna, da je le kaj. Mahlerjeva Osma simfonija v izvedbi ljubljanskih in zagrebških filharmonikov, z več kot devetsto zboristi in pod dirigentskim vodstvom maestra Valerija Gergijeva bodo tretjega junija več kot primerno (ponovno) počastili 100-letnico delovanja Gustava Mahlerja v Ljubljani.

A čeprav je področje resne glasbe v Ljubljani letos (pa tudi lani) prežeto z Mahlerjem – pri tem je pomembno vlogo odigral tudi Festival Ljublajna – pa se bo tudi po otvoritvi program poletnega festivala nadaljeval z nezmanjšanim tempom. Že dan kasneje nastopa Al Di Meola, sedmega julija bo v Cankarjevem domu na sporedu predstava Baleta Bejart iz Lozane in tako vse do sedmega septembra, ko se bo festival zaključil z opero Jacquesa Halevyja Judinja

Letošnji beneški bienale, že štiriinpetdeseti po vrsti, bo potekal vse do 27. novembra. Geslo letošnjega bienala je »Illumination«, ki ga lahko razumemo kot razsvetljenje ali pa ga razdelimo na besedi »illumi« in »nation«, ter se s to zavestjo sprehodimo skozi številne nacionalne pavilione in skupne razstave. Za Radio KAOS je to storil Spiro Mason in pri tem se mu je utrnila marsikatera misel. O letošnjem 52. ljubljanskem jazz festivalu smo na Radiu KAOS že poročali. A čeprav se na prvi pogled zdi da je program portugalsko obarvan, se direktor festivala Bogdan Benigar ne strinja. Je pa res, dodaja, da Portugalska zadnje čase doživlja pravi jazzovski bum in da bodo obiskovalci v Ljubljani deležni najboljšega, kar se lahko za hip sliši na zahodu Pirenejskega polotoka.

Veliko dogodkov v okviru festivala bo brezplačnih, program sam pa se bo odvijal na različnih loakcijah po Ljuljbljani, od Metelkove do Križank, kjer bo zaključni večer z Mio Žnidarić in Steve Kink International Bandom ter številnimi velikimi imeni sodobnega jazza. Benigar tudi dodaja, da bi bilo lepo, če bi Slovenci spet začeli hoditi na koncerte, kjer izvajalcev ne poznamo. Začnemo lahko že nocoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *