A propos, Umetnost! Ko jazz postane prepoznavni zvok prestolnice in nove mestne četrti

V 56 letih so in bodo v Ljubljani vsi jazzerji, ki v svetu kaj pomenijo. In še: Frank Zappa živi!

Nocoj se s svetovno premiero koncerta Kristijan Krajnčan Project: Hidden Myth v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma uradno začenja že 56. jazz festival Ljubljana. In temu dogodku, pravzaprav devetnajstim koncertom, filmskima projekcijama in fotografskima razstavama, otroškim in drugim glasbenim delavnicam, jazzovskemu boljšjaku, ter nastopom štirih domačih jazzovskih zasedb, ki so in ki še bodo na različnih lokacijah novo nastale Jazz četrti CD nastopale kot promotorji tega svetovno odmevnega festivala – namenjamo tudi današnjo oddajo A propos, Umetnost! Pripravljamo jo s pomočjo javnega denarja, ki ga je prek medijskega razpisa zagotovilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

V ponedeljek in včeraj sta bili kot neposreden uvod v začetek festivala na sporedu projekciji filmov Kako sem našel Felo Kutija, dinamičen in odlično zmontiran dokumentarec o največjem sinu afriške glasbe, nigerijskem umetniku in političnem aktivistu Feli Kutiju, ter Čas za improvizacijo, dokumentarni film o ustvarjalcih domače jazzovske scene v režiji Tine Lešničar in Janeza Stucina. Nocoj, takoj po uvodnem pozno-popoldanskem koncertu Belgijcev pa organizatorji vabijo v Malo galerijo CD na odprtje fotografske razstave Urške Lukovnjak – Svetloba jazza. Programski fokus festivala bo izostril pogled in posluh usmerjen h kitari, orkestrom in v Belgijo. V okviru teh poudarkov se lahko nadejamo velikana jazz, blues in free funk kitare Jamesa Blooda Ulmerja, pa fantastične in divje devetnajstčlanske zasedbe Fire! Orchestra ter še enega znamenitega orkestra, belgijskega Flat Earth Society, o čemer nam bo v oddaji več povedal tudi Bogdan Benigar, eden od dveh programskih direktorjev festivala. Naš prvi pogovor z njim smo posneli že ob svečani otvoritvi Jazz četrti CD v podhodu Maxija. Navdušen je nad prizadevanjem nove direktorice Cankarjevega doma za uveljavitev te zamisli in pravi, da se vsekakor veseli sodelovanja in podpore okoliških trgovin, trgovinic, podjetnikov in ljubiteljev jazza, ki tako po svoje prispevajo k nastajanju nove mestne četrti, katere meje je iskati v sijajnem zvoku odličnih glasbenikov.

V sredin večer pa nas bo pozno popoldne – še pred svečanim odprtjem festivala – v Klubu Cankarjevega doma jazzovsko, zlasti kitarsko, uvedla, kot že rečeno, belgijska zasedba Flat Earth Societys poklonom Franku Zappi: Homage to Mr. Zappa – Don`t worry, Frank is dead anyway. In prav odločitev o poklonu temu mojstru kitare je bil namenjen tudi pogovor z drugim programskim direktorjem festivala Pedrom Costo. Tudi ta pogovor smo posneli oni prvi junijski torek, ko so svečano odprli Jazzovsko četrt CD-ja. Ob tem, da Costa vztraja, da Zappa ni mrtev! Ob tem nam je ponudil še nekaj programskih poudarkov letošnjega mednarodnega jazza v Ljubljani. Nekaj dni pred festivalom pa nas je v stusiu Radia KAOS domači programski direktor Bogdan Benigar obiskal tudi v našem studiu in Aljaž je z njim posnel zanimiv, analitičen a tudi čustveno zveneč pogovor.

Nocojšnji prvi večer letošnjega 56. jazz festivala Ljubljana se bo končal v četrtkovem jutru v Klubu CD – z velikim nemškim presenečenjem lanskega Jazzahead sejma v Berlinu. Skupino sestavljajo štirje mojstri – dva Nemca, Finec in Srbinja – vsak na svojem inštrumentu seveda: dveh kitar, bobnov in vokala KUU! imenovani.

Koncerte in druga dogajanja v Veliki sprejemni, Linhartovi in Kosovelovi dvorani ter Klubu CD, Klubu Gromka in Križankah in na različnih lokacijah okrog Cankarjevega doma – kot je na primer na novo odkrit prostor za nastope v Parku Evropa nasproti uradov predsednika republike – bo seveda spremljala tudi ekipa Radia KAOS, ki podpisuje tudi to oddajo A propos, Umetnost!: Urška in Aljaž Pengov Bitenc in Andrej Pengov. Oddaja je nastala tudi s pomočjo javnih sredstev, ki jih je s t.i. medijskim razpisom zagotovilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Na svidenje do prihodnjič, ko bo oddaja posvečena umetnosti znotraj ene od uporniških, morda partizanskih, zanesljivo pa protifašističnih tem. Pri nas ali pa pri sosedih… Do takrat pa lep pozdrav in na svidenje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.