A propos ob 15h: Pet dni in noči umetniških užitkov na Jazz festivalu Ljubljana

Bogdan Benigar: v fokusu saksofon, improvizacija in Brötzmann; nocoj razstava in glasba v MGLC

Hladni začetek, Komaj dočakamo, Sladki zaključek in Prigrizki…. so imena štirih, no, recimo jim hodov – ali bolje – možnega izbora nečesa za »pod zob«, kar zna v prihodnjih štirih dnevih, petih večerih in prav toliko nočeh ter marsikatero jutro vmes, priti zelo prav. Namreč od nocoj v gradu Tivoli, kjer domuje MGLC, kjer bodo odprli likovno, pravzaprav večpredstavno razstavo Peter Brötzmann solo: Dela 1959–2013, ki jo bo glasbeno spremljal koncert Jasona Adasiewicza z vibrafonom.

Trajalo bo tja do nedeljskega jutra v Klubu Cankarjevega doma, kjer je središče letošnjega 54. ljubljanskega jazz festivala – in še kje vmes – v Križankah, ob Mesarskem mostu na tržnici pa v Štihovi dvorani CD-ja, bo glasbeni žur jazzovskih mojstrov tega trenutka in tega sveta. Da bo razpoloženje pravo, bodo, tako si obetajo organizatorji festivala, ob glasbenikih poskrbeli tudi številni obiskovalci, saj je v zadnjih dneh pred jutrišnjim prvim koncertom skupine Sax and Druns feat, ki jo tvorijo glavna zvezda letošnjega festivala Peter Brötzmann ter Ken Vandermark, Hamid Drake in Chad Taylor, povpraševanje po vstopnicah vse večje.

Če so Križanke prizorišče, ki lahko sprejme tisoč ali celo nekaj tisoč obiskovalcev, se bo za prostor ob drugih odrih treba precej bolj potruditi. In po tem, kar smo v pogovoru z Bogdanom Benigarjem, direktorjem festivala in sokuratorjem programa slišali v tokratni oddaji A propos: ob 15.h, bodo prihodnji dnevi in noči vredni znamenitega pozdrava svetovne zvezde vibrafona, pred 17-imi meseci umrlega hrvaškega jazzovskega virtuoza Boška Petrovića: »Dobro jutro džezeri!«, s katerim je naslovil tudi eno svojih najbolj poslušanih oddaj v sivih časih, pa tudi potem…

Oddajo smo začeli s skladbo Burning live saksofonista Rodriga Amada in njegovega tria, ki se jim je pridružil trombonist Jeb Bishop – v nekoliko drugačni zasedbi bodo nastopili v Klubu CD v soboto popoldne (Bishopa bo zamenjal kitarist Luis Lopez), vmes smo poslušali delček glasbe skupine Istanbul Sessions Ilhana Erşahina – nastopili bodo v petek pozno zvečer v Klubu CD po oddaji pa smo si zavrteli glas soulovske pevke Macy Gray, ki bo na letošnjem festivalu sodelovala s skupino Infinity Quartet featuring Davida Murraya, dobrega znanca ljubljanske jazzovske publike, ki bo tokrat koncertiral na sobotni večer v Križankah. V tem besedilu smo omenili le manjši del dogodkov letošnjega festovala; v oddaji smo govorili še o nekaterih drugih, ki so vsi povezani z vsebinskim osrediščenjem na saksofon in bobne ter jazzovsko improvizacijo. Vse podrobnosti so na voljo na festivalski spletni strani www.ljubljanajazz.si.

Oddajo je režijsko, tehnično in postprodukcijsko realiziral Aljaž Pengov Bitenc; z Bogdanom Benigarjem pa se je pogovarjal avtor oddaje Andrej Pengov, ki za prihodnjo ali eno od prihodnjih oddaj pripravlja nekaj dokumentov o umetniško podprtem vstopanju Hrvaške v EU na enem od njenih robov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *