Balet, mjuzikel in ritmi jazza

Predpraznični, takororekoč slavnostni KAOS v ateljeju je bil tokrat zaradi praznika – Dneva državnosti na sporedu dan prej kot običajno. V dvajseti instalaciji oddaje je Andrej Pengov nadaljeval serijo pogovorov z letošnjimi Župančičevimi nagrajenci, tokrat je v studio povabil baletno plesalko, pedagoginjo in koreografinjo Lidijo Sotlar. Andrej Rozman Roza je sicer znan obraz slovenskih odrov in ekranov, a morda ne veste, da je tudi zelo dober prevajalec. Tako je prevedel tudi mjuzikel Moje pesmi, moje sanje, ki so ga postavili na oder Prešernovega gledališča v Kranju. Tik pred zaćetkom Ljubljanskega jazz festivala pa smo v studio povabili selektorja tega najstarejšega jazz dogodka pri nas, Davida Brauna.
Župančičeva nagrada je najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za dosežke na področju kulture in umetnosti. Letošnjo Župančičevo nagrado za življenjsko delo je prejela baletna plesalka, pedagoginja in koreografinja, prva plesalka ljubljanskega baleta Lidija Sotlar. Pogovor pod Stebrom in njegovim kaptiljem nadaljuje “sezono” pogovorov z Župančičevimi nagrajenci, tokrat je bilo vzdušje iskrivo, neposredno in tudi zabavno.
Andrej Rozman – Roza je bil najprej dobro znani obraz s TV ekranov, kjer je skupaj z Markom Dergancem “zakrivil” serijo odličnih reklam za Loterijo Slovenije. No, kljub vsemu je njegov dom gledališki oder, kjer je zadnje čase zelo aktiven tako kot režiser in igralec, pa tudi kot prevajalec. Prevedel je mjuzikel Moje pesmi, Moje sanje, ki ga večina sicer pozna v njegovi filmski različici, no predstavo pa so postavili na oder Prešernovega gledališča v Kranju. Roza je bil gost tokratne Obrekovalnice.
Ljubljanski jazz festival bo letos doživel že svojo oseminštiriedeseto inkarnacijo. Že nekaj let njegov program oblikuje David Braun, ki je tudi tokrat pripravil imeniten izbor slovenskih in tujih glasbenikov. Festival se bo večinoma odvijal v Klubu Cankarjevega doma, o programu pa sta z Andrejem spregovorila v rubriki Okular
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *