A propos, Človek: Kako poveš, kar si odigral

Janez Pipan napoveduje najnovešo dramo Yasmine Reza v Celju

Morda bi bilo prav, ko bi k pogovoru v tokratno oddajo povabili mizarja, delavca Jožefa, ki tudi v krščanskem svetu pooseblja Prvi maj, praznik dela. Ampak zgodilo se je drugače. Namreč, vztrajali smo pri pogovoru z delavcem Janezom, ki je današnji delovnik končal šele pred približno poldrugo uro, tam v knežjem mestu, v Celju.

Yasmino Reza oz njena dela v Sloveniji poznamo… Art, s katerim je zaslovela, pa Bog masakra, in najbrž še katero o njenim osmih del. Kako poveš, kar si odigral (Comment vous racontez la partie) je menda njeno najbolj sveže delo. Kaj bomo torej v petek videli v celjskem SLG – komedijo ali družbeno dramo? Gre za prvo slovensko uprizoritev. Zakaj so to igro uvrstili v repertoar – po odzivih sodeč – te uspešne sezone v SLG Celje? To je igra v igri ali knjiga o knjigi? Kaj je bolj res? Sodeč po doslej videnem gre za zapleteno besedilo, ki mu je treba natančno in pozorno slediti?

Drama je bila krstno uprizorjena oktobra 2012 v gledališču Deutsches Theater v Berlinu, razkriva nejasen položaj pisatelja v sodobni družbi. Uspešna pisateljica Nathalie Oppenheim se odzove povabilu ljubitelja literature, knjižničarja Rolanda Boulangerja, da bi na prireditvi Literarna sobota Vilan-en-Volèna predstavila svoj roman Dežela naveličanosti, za katerega je pravkar prejela nagrado. V njem pripoveduje zgodbo o pisateljici Gabrielli Gorn, ki v svojem romanu Kako poveš, kar si odigral opisuje načrtovanje umora ljubice svojega ljubimca.

Skrivnostna Nathalie Oppenheim, ki se le redko odzove povabilom na predstavitve svojih del, naj bi na prireditvi odgovarjala na vprašanja vsestranske novinarke in televizijske zvezde Rosanne Ertel-Keval ter prebrala nekaj odlomkov iz svojega romana. Novinarka začne z neprijetnimi in nesramnimi vprašanji vrtati v zasebnost pisateljice, na vsak način pa želi iz nje izvleči priznanje o avtobiografski povezavi med njo in njenim delom.

V pogovoru je Pipan tudi dejal, da se je moral zelo potruditi, da je dobil dovoljenje za režijo in prvo postavitev tega komada na slovenskih odrih neposredno od Yasmine Reza in to šele potem, ko je ta preverila nekaj dejstev in dobila soglasje ter priporočila tudi od ljubljanske Drame, s katero je vse doslej osdelovala na nek ekskluzivni način.

Igrajo Pia Zemljič, Vojko Belšak, Minca Lorenci in Renato Jenček. Prevajalec je Aleš Berger, režiser in dramaturg Janez Pipan, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, avtor glasbe je Aldo Kumar. Luči je oblikoval Andrej Hajdinjak, učitelj klavirja in korepetitor je Simon Dvoršak,
lektor Jože Volk, oblikovalka knjige pa Mojca Kumar Dariš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *