A propos ob 15h: In vse je mogoče – Festival festivalov, literature in knjig

Nina Kokelj in Klavdija Zupan (DSP) o 18. Slovenskih dnevih knjige, od 22. do 26. aprila.

Od 22. do 26. aprila 2013 bodo letos potekali že 18. Slovenski dnevi knjige. Petdnevni knjižni sejem s spremljajočim programom se bo odvijal na Kongresnem trgu, vsak dan med 9.30 in 19.30 uro in še v šestih slovenskih, enem italijanskem in enem avstrijskem kraju. Na 300-ih dogodkih pričakujejo udeležbo prek 40.000 obiskovalcev.

Letošnji praznik knjige in branja bo potekal po vsej Sloveniji in tudi prek državnih meja – v Trstu, Kopru, Novem mestu, Celju, Mariboru, Ormožu, Lenartu in avstrijski Potrni in seveda v – Ljubljani na Kongresnem trgu. Bogato sejemsko ponudbo založb bo spremljal in dopolnjeval pester program različnih dogodkov.

Kot gostujoče institucije, ki stavijo na knjigo in branje, se predstavljajo Pionirski dom, Hiša eksperimentov ter Kinodvor. Iz Rusije prihaja Ilja Stogoff , iz Bosne in Hercegovine pa Goran Samardžić, ugledni pisatelj in urednik. Otroci se bodo s knjigami družili na literarnih sprehodih s Profesorjem Zmedo in Jurko Burko, na literarnih kvizih Lepo je biti bralec ter se zabavali v Kinobalonu.

Nastopile bodo tudi glasbene šole, tu bo privlačna potujoča rubrika Avtor in njegov bralec, kjer se bodo vrstili pogovori ustvarjalnih parov v sestavah: Matej Krajnc in Boštjan Narat Maja Vidmar in Tanja Petrič, Esad Babačić in Vita Mavrič, Josip Osti in Urška Lunder, Janez Ramoveš in Boštjan Gorenc – Pižama, predstavljene bodo knjižne novitete po izboru založb, dogajale se bodo raznovrstne literarne družabnosti.

Dan po uradni otvoritvi, ki bo na ljubljanskem Kongresnem trgu, v ponedeljek, 22. aprila ob 11. uri, kjer bosta z otvoritvenima nagovoroma nastopila ustanovitelj in utemeljitelj Slovenskih dni knjige Evald Flisar in minister za kulturo Uroš Grilc, torej dan, pravzaprav večer potem, na Svetovni dan knjige, pa bo v paviljonu potekal literarni maraton. Neposredno ga bo v večpredstavnem formatu v medmrežje prenašal naš Radio KAOS.

Z današnjima gostjama Nino Kokelj in Klavdijo Zupan se je v 26. letošnji oddaji A propos: ob 15h pogovarjal Andrej Pengov. Za zvok, sliko, režijo in post-produkcijo pa je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc. Za prihodnjo, 27. oddajo načrtujemo obravnavo Primera Inge M. – v sodelovanju z Olgo Grad in Nikom Goršičem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *