20. Dnevi slovenske knjige in nje žalostno stanje

V Ljubljani na Stritarjevi cesti do 24. aprila

Slovenska knjiga ni v zavidljivem stanju. Statistika je porazna. Več kot polovica Slovencev lani ni prebrala niti ene knjige, tisti, ki pa so jo, kupujejo vedno manj knjig. Število izdan Sreča v nesreči je, da vsaj knjižnična izposoja raste. To je bila rdeča nit današnje otvoritve 20. Dnevov slovenske knjige, ki letos potekajo od 20. do 24. aprila. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina pa je opozoril da tudi s tistim, kar imamo, ne delamo dobro.

Dvajseti Dnevi slovenske knjige potekajo tudi v Mariboru, Kopru, Celju, Ormožu, Kungoti, Trstu in Gradcu, v Ljubljani pa na Stritarjevi ulici. Otvoritev je sicer potekala na Mestnem trgu, prav na mestu, so takratne mestne cerkvene oblasti v letih 1600 in 1601 izvedle požig protestantskih knjig. Tone Peršak, državni sekretar na ministrstvu za kulturo, tudi sam nekoč predsednik slovenskega pisateljskega društva, pa je dejal, da je kultura, in znotraj nje knjiga, sicer res žrtev prevladujoče finančne logike, da pa je vendarle usoda v naših rokah.

Dvajseti dnevi slovenske knjige trajajo do 24. aprila, posebej pa velja opozoriti na Noč knjige, ki jo bodo letos pripravili drugič.

Leave a Reply

Your email address will not be published.