A propos ob 15h:Je podarjena rabljena šolska torba lahko kulturno dejanje?

28. oddaja, tokrat malo drugače: Laura Štraus in Anita Ogulin

Direktor maloprodaje v podjetju Mladinska knjiga Trgovina Roman Strgar je minuli četrtek, ko so na novinarski konferenci v Konzorciju prestavili rezultate vseslovenske humanitarne akcije zbiranja rabljenih šolskih torb, predsednici Zveze prijateljev mladine Slovenije Darji Groznik simbolično izročil 500 zbranih rabljenih šolskih torb. Simbolično zato, ker je akcija organizirana tako, da se iz trgovin MK, kjer jih zbirajo, sproti razpošiljajo na posamezne naslove lokalnih organizacij ZPM. Akcija naj bi se končala 30 avgusta, vendar so jo zaradi odmevnosti v javnosti in precejšnjega interesa podaljšali do sobote, 15.septembra.

Lani je bilo zbranih 1.500 torb, od tega je bilo 1.000 še uporabnih; letos pa se je do danes nabralo 600 povsem primernih za nadaljnjo uporabo. Pričakujejo, da jih bodo zbrali skoraj toliko kot lani, se pravi okrog 1.000 takih, ki jih lahko podarijo otrokom, ki bi sicer ostali brez nje, ker starši ne zmorejo nakupa nove šolske torbe. In takih otrok, ki si zaradi socialne stiske njihovih družin, ne morejo privoščiti novih torb, je vse več, ugotavljajo tako v MKT kot v ZPM.

V uredništvu Radia KAOS in oddaje A propos:ob 15-h! smo najprej pomislili, da gre morda za premišljeno marketinško ali vsaj promocijsko potezo sicer velikega podjetja; izkazalo se je, da je v tem projektu angažiranih precejšnje število ljudi, katerih delo ni spodbujeno z ničemer drugim, kot z visoko zavestjo, da je taka akcija potrebna in da v končni posledici pravzaprav pomeni ne le solidarnostno in dobrodelno dejanje, pač pa vsega upoštevanja vreden izraz srčne in osebnostne kulture. Najprej seveda tistih, ki rabljeno šolsko torbo prinesejo v knjigarno ali papirnico in potem še vseh tistih, ki v tej akciji sodelujejo bodisi v okviru MKT bodisi ZPM.

Med posebej izpostavljenimi v tej akciji so tudi nekateri kolektivi, podjetja in ustanove, med katerimi je treba posebej omeniti NKBM in Slovensko vojsko. Med posamezniki, ki so se posebej angažirali, pa smo v današnjo oddajo povabili gospe Lauro Štraus iz Mladinske knjige in Anito Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Slovenije. Za A propos: ob 15.h! se je z njima pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.