A propos ob 15h: Teater zunaj samooklicanih centrov sveta

Gostja oddaje je bila Marinka Poštrek, umetniška vodja Prešernovega gledališča Kranj

V tokratno oddajo A propos ob 15h smo povabili dramaturginjo in vodjo umetniškega oddelka Prešernovega gledališča Kranj, Marinko Poštrek. Pred premiero komada Praznovanje jo je Franci Kapler spraševal o prihajajoči sezoni v Prešernovem gledališču, o slovenskem gledališču nasploh in o izzivih delanja teatra izven samooklicanih centrov sveta.

Decembra 1998 je Prešernovo gledališče Marinki Poštrak postalo nekakšen drugi dom. Pred tem je delala v Gleju, Slovenskem mladinskem gledališču, v Drami, pa v Celju in drugod. Vedno znova je bila dramaturginja, v Prešernovem gledališču Kranj je tudi umetniški vodja. Sicer pa ji je bila od vseh vlog, ki jih je odigrala v gledališču, v zadnjem času najbolj ljuba vloga Natakarice v Dramah princes Elfriede Jelinek. V predstavi Elfriede Jelinek Drame princes (premiera 10. septembra 2005) je odigrala oz. odpela vlogo Natakarice. V uprizoritvi Wedekindove Lulu (SNG Drama Maribor, 1990) pa odigra oz. odpoje vlogo angela Gabriela. Toda, zares je blestela kot dramaturginja v nekaterih ključnih gledaliških postavitvah zadnjih nekaj desetletij na Slovenskem.

Tokratno oddajo A propos ob 15h so poleg avtorja sestavili še Andrej Pengov, Nina Radoš, Aljaž Pengov Bitenc in Urša Pengov Bitenc. Oddajo je finančno podprlo ministrstvo za kulturo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.