Nebo nad Ljubljano, Mariborom in Cerknem

V tokratnem KAOSu v ateljeju smo k Stebru in pod njegov kapitelj tokrat povabili Gora Osojnika, očeta in mamico, torej več-spolnega in nadvse plodnega uda Festivala Ana Desetnica, ki je ob še kar srečni roki z vremenom minuli teden, zdaj zapustil prestolnico in se izdajalsko podal na Štajersko. Če bo vse po sreči, se nam bo prek sodobnih zvez, ki smo jih v tej obliki preskusili prvič, v sliki in z besedo, oglasil z Lenta. Iz Maribora, torej. V Obrekovalnico smo povabili našega znanca iz niza oddaj o Plečniku, Staneta Jeršiča. Fotografa, ki se je tokrat lotil Neba nad Ljubljano. Stane bo v studio prinesel izvrstne fotografije – dvojčice in tisti, ki nas spremljate prek 60 TV kanala Ljubljanskega kabla, jih boste med najinim pogovorom lahko občudovali. Drugim, tistim, ki nas boste izbrskali na “netu”, pa jih bomo, če bo g. Jeršič to dovolil, nekaj ponudili za pokušino. Sicer pa so na ogled v prvem preddverju Cankarjevega doma. V Okularju bo tokrat znova nekaj prostora za glasbo. štirinajsti mednarodni jazzovski festival Keltika bodo v Cerknem čez nekaj dni obogatili s Kataleno. Tibor Mihelič Syed bo naš sogovornik in hkrati napovedovalec med poznavalci vse bolj iskane glasbe.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.Minuli teden v Ljubljani, od ponedeljka naprej pa v Mariboru – mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. V Ljubljani že dvanajstič, po enem od štetij celo 14-ič, pa tudi v Mariboru tako rekoč od samega začetka… V Ljubljani štiri, skoraj pet dni, v Mariboru šest. Podobno število – okrog – osemdeset dogodkov in prav toliko tam okrog tristo, morda v Mariboru nekaj malega manj nastopajočih, v Ljubljani iz osemnajstih, v Mariboru iz nekaj manj držav. Če je bilv Ljubljani vstop na festival plačljiv – s čokolado kot vstopnico, so bili v Mariboru za ta domislek nekoliko prepozni. Več pa v telefonskem pogovoru Andreja Pengova z Gorotom ali morda Gorom (!) Osojnikom.

Med severom in jugom, zahodom in vzhodom se razteza neskončnost, nebo ki objema Ljubljano, mesto tisočerih usod. Naslov razstave “Nebo nad Ljubljano” se spogleduje z naslovom filma “Nebo nad Berlinom”, ki na epski način beleži “življenje, ki je sestavljeno iz kratkih samot” (Barthes). Fotografska razstava “Nebo nad Ljubljano” Staneta Jeršiča in Barbare Jakšič se ukvarja z lepoto samote – prostorske, človeške ter časovne praznine – urbane pokrajine. Iluzija navidezno približanega prostora (makete) v odnosu do fotografsko zabeležene razsežnosti detajla. Namen je podati sprehod po pogledih ujetih skozi fotoaparat v obliki dvojnih prizorov posnetih pod podobnim poševnim kotom.


Katalenin basist in vokalist Tibor Mihelič Syed je bil gost torkatnega Okularja. Katalenabodo v soboto nastopili v Cerknem na 14. mednarodnem Jazz festivalu Keltika. Katalena pesmi za svoje albume izbira iz celotnega slovenskega kulturnega prostora – od Istre prek Prekmurja do Bele krajine, Štajerske in Rezije. Prav slednji je v celoti posvečen lanskoletni album Cvik! Cvak!, na katerem so samosvojo godbo iz Rezijanske doline s pomočjo producenta Alda Ivančića predstavili v psihedeličnem, eksperimentalnem in postrockovskem ključu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.