Trubar, video in balet

V tokratnem KAOSu v ateljeju je Andrej Pengov gostil Viktorja Žaklja, Dušana Zidarja in Jaša Otrina. Petstota obletnica rojstva Primoža Trubarja, odlično sprejeta predstava profesorjev na mariborski akademiji za umetnost in prvi slovenski baletni dnevi so bili dovoljšen razlog za tokratni izbor, vsebina pa je – kot vedno – izjemna.

Letos praznujemo Trubarjevo leto, zaradi česar je Andrej Pengov pod Steber in njegov kapitelj povabil predsednika Protestantskega društva Primož Trubar, Viktorja Žaklja. Društvo, ki je pred kratkim praznovalo deseto obletnico, je menda “odgovorno” za to, da se o Trubaju in protestnatizmu zadnja leta več govori in piše. Toda – Kdo je bil Primož Trubar? In kako to, da se okoli njegovega kar naenkrat toliko dogaja?

Videoprojekt WDYCB je najnovejše delo umetnika in profesorja Dušana Zidarja. Že leta je fasciniran s človeškim telesom kot govorečim bitjem in hkrati strojem mišic. Dušan Zidar pa raziskuje tretjo – mentalno – plast, ki je edina, ki je še nismo “osvojili”. Kakšne oblike je jeza, kakšne barve je ljubezen? Projekt je bil pred kratkim predstavljen na Dunaju in doživel odlične odzive. Več v Obrekovalnici.

V torek zvečer so se v Ljubljani začeli prvi Bbaletni dnevi, za katere upajom da bodo postali tradicionalni. Prireditev, ki jo je podprla tudi Mestna občina Ljubljana, traja do konca aprila, obiskovalci pa bodo lahko spoznali ozdaje baletne umetnosti, saj pripravljajo tudi dan odprtih vrat. A to je samo delček – v rubkriki Okular nam je za hip je zastor odkril umetniški vodja ljubljanskega baleta Jaš Otrin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.