Čakajoč kandidate

Aktualno-politični vodnik po prodajalni bučk

Spoštovani! Ljubljanske nadomestne županske volitve bodo, kot je znano, 25. marca, dokončen seznam kandidatov pa bo znan konec tega meseca. Pri tem je zanimivo, čeprav ne nepričakovano, da je svojo kandidaturo od vseh potencialnih oziroma pričakovanih kandidatov do sedaj uradno potrdil le Miha Jazbinšek. Kot da bi vsi potencialni kandidati čakali na to, ali bo Zoran Janković ponovno kandidiral ali ne.

Hec je seveda v tem, da vsi potencialni kandidati počnejo točno to. Čakajo. Jasno je, namreč, da bo prav Jankovićeva odločitev o morebitni kandidaturi odločilno vplivala na končni izid. Nekaj časa se je špekuliralo, da bi utegnila desnica v Ljubljani nastopiti z enotnim kandidatom oziroma kandidatko in v tej kombinaciji se je omenjalo predvsem Mojco Kucler Dolinar. Po drugi strani so še pred novim letom pri socialnih demokratih ocenjevali, da bi lahko nastopili z lastnim kandidatom.

A to je bilo še preden se je volilna in povolilna kolobicija na državni ravni razpletla tako, kot se je. Danes je SDS najmočnejša vladna stranka in vprašanje ljubljanske županske kandidature ni več tako zelo obrobno. Neuradno naj bi odločitev o tem, ali bodo imeli svojega kandidata, padla tik pred zdajci.

No, tudi Jankoviću in Pozitivni Sloveniji se z odločitvijo nikamor ne mudi. Z vidika politično-kampanjske obrti odlašanje pomeni prednost za močnejše kandidate, kar kandidat PS gotovo bo, ne glede na njegovo ali njeno ime. A po drugi strani je odsotnost odločitve o imenu kandidata najmočnejše stranke v mestu več kot povedna. Zoran Janković bo moral že drugič v dobre pol leta povleči politično potezo, ki bo povzročila tektonske premike.

Janković je pred časom sicer namignil, da se bo posvetil predvsem utrjevanju stranke. Če bi ostal poslanec, bi lahko temu posvetil relativno veliko časa, saj ni član nobenega parlamentarnega delovnega telesa. A po drugi strani sam sebe še vedno ne vidi drugje kot na izvršni funkciji, kar pomeni, da bi mu parlamentarna srajca verjetno kaj kmalu postala neudobna.

Tako je povsem možno, da se bo Zoran Janković še tretjič podal v tekmo za ljubljanskega župana, kar bi – v konvencionalni slovenski politični miselnosti – sier pomenilo evolucijski korak nazaj, a Janković je za slovenske politične razmere ravno dovolj izvenserijski, da konvencionalna logika odpove.

In tako dober mesec pred volitvami v Ljubljani še čakamo kandidate. Ta hip je jasno le eno. V vsakem primeru bo zanimivo. Kdo ve, morda pa bo res konec sveta.

Tedenski komentar je spesnič Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *