Kampanja na pomirjevalih

Spoštovani! Z žalostjo v srcu, solzo v očeh in tresočo roko moramo ugotoviti, da je v belem mestu kampanja pred oktobrskimi volitvami vse prej kot to. Kampanja, namreč. Na dejstvo, da bomo čez štirinajst, pardon, trinajst dni volili župana in mestne svetnike, ta hip opozarjajo zgolj plakati, pa še ti se porazgubijo v džungli ostalih jumbo-obvestil, ki držijo pokonci diktaturo izbire, ki ji rečemo kapitalizem. Zdi se, kot da bi bila kampanja letos na pomirjevalih.

Na Radiu KAOS se trudimo in vam že tri tedne bolj ali manj redno prinašamo zgodbe, stališča, odgovore in programske smernice kandidatk, kandidatov, strank in list, ki se bodo 10. oktobra borili za vašo naklonjenost. A če se je pred štirimi leti zdelo, da bo konec sveta, saj je bilo kandidatov kot listja in trave, se letos zdi, kot da si vsi želijo, da bi kampanja čimprej minila, da bi se lahko vrnili nazaj v normalno stanje. Pa čeprav je kandidatov vseh vrst letos le za vzorec manj.

Dobro, pričakovati je, da se bo srčni utrip kampanje v prvih dneh oktobra vendarle povečal. A glede na to, da imajo mnoge politične stranke in liste kar visoke cilje, se zdi, da so se vsega skupaj vendarle lotili nekoliko z levo roko. Kot da bi bili bodisi brez idej, bodisi pričakovali, da se bodo stvari zgodile kar same od sebe.

Še več, tudi interes »velikih« medijev je, tako se zdi, uplahnil. Na Radiu KAOS se sicer ne pritožujemo. Še več, zahvaljujemo se za možnost, da mestu in svetu ponudimo praktično ekskluzivne politične vsebine. A če kdaj, potem letos velja, da je vsa politika lokalne narave. Sploh v Ljubljani, kjer se lomijo celo kopja nacionalnega pomena. Od tega, da so zaradi Stožic (neuspešno) rušili ministra za šolstvo, do tega, da je bila prestolnica pod vodo zaradi močnih lokalnih in šibkih državnih interesov, ki niso mogli sforsirati tistih nesrečnih zadrževalnikov.

Skratka: če se politični akterji v prestolnici ne bodo hitro zbrihtali, potem jim bo – tako tistim, ki so vedrili in oblačili, kot tistim, ki so komaj čakali, da bodo zadnja štiri leta hitro minila – ušla edinstvena priložnost, da zberejo dovolj zagona in bodisi podaljšajo, bodisi preusmerijo premico, po kateri se ta čas giblje Ljubljana. Če se bodo prepustili inerciji, bodo, ne glede na rezultat, nezadovoljni tako eni, kot drugi.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *