Častno meščanstvo Alenki Šelih in Matjažu Kmeclu

Slavnostne seje mestnega sveta se je udeležil tudi predsednik republike

Včerajšnja slavnostna seja mestnega sveta je minila predvsem v znamenu podelitev nazivov častnih meščanov. To sta postala akademika Alenka Šelih in Matjaž Kmecl. Na seji, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk, je slavnostni govornik župan Zoran Janković sicer preletel burno politično dogajanje v mestu in državi, za prihodnje leto pa je napovedal, da bo težko.

Akademik Matjaž Kmecl je naziv častnega meščana med drugim dobil zaradi poznavanja slovenske zgodovine, kulture in zakladov narave ter delovanjem v vlogi ustanovitelja in predsednika Jezikovnega razsodišča, ministra za kulturo v nekdanji Jugoslaviji in člana predsedstva v času osamosvajanja Slovenije, svojo legitimnost črpa iz pridobitev narodnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno. Ob prejemu naziva pa je povedal, da je svoj odnos do Ljubljane opisal s poklonom, ki ga je Ljubljani dal Charles Nodier

Akademikinji Alenki Šelih pa so naziv častne meščanke podelil zaradi globokega spoštovanja in hvaležnosti do njenega življenjska poslanstva, ki pravosodje postavlja v službo socialno pravične družbe, ko se zavzema za uvajanje sodobnih oblik kazenskih sankcij in dosledno spoštovanje standardov pravne države, za varstvo zasebnosti in človekovih pravic, posebej pravic otrok.

One thought on “Častno meščanstvo Alenki Šelih in Matjažu Kmeclu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *