Štirinajstdnevnik Pogledi ne bo le še ena kulturna revija

MOL in ministrstvo za kulturo v treh letih Pogledom 700.000 EUR

Časopisna hiša Delo je včeraj predstavila štirinajstdnevnik Pogledi, ki je bil zasnovan kot ena od iniciativ Ljubljane, svetovne prestolnice kulture. Projekt sofinancirata mestna občina Ljubljana in ministrstvo za kulturo, tako da bodo Pogledi od aprila letos do marca 2013 prejeli 700.000 evrov javnih sredstev, od tega 550.000 iz mestnega, 150.000 pa iz državnega proračuna. Ministrica za kulturo Majda Širca meni, da so okoliščine za nastanek kulturnega časnika za zahtevne bralce, dobre.

Časopisna hiša Delo je do projekta prišla šele po sodni bitki. Spomnimo, v mestni občini so za izvajalca projekta najprej izbrali Dnevnik, menda zaradi boljše ponudbe v celoti in to kljub temu, da je strokovna komisija bolje ocenila vsebine, ki jih je ponudilo Delo. Sledila je ploha težkih besed z obeh strani, na koncu pa je časopisna hiša Delo uspela s tožbo na upravnem sodišču. Župan Zoran Janković, ki je na otvoritvi časniku zaželel vse dobro, je dejal da časnik čaka še bolj pomembna sodba.

Izdajatelj se je zavezal, da bo časnik izdajal najmanj tri leta. Do septembra bo izhajal kot priloga časnika Delo, nato bo na voljo kot samostojna edicija. Vprašanje, ki smo ga včeraj slišali velikokrat je bilo, kakšna bo usoda časnika po preteku sofinanciranja iz javnih sredstev. Se pravi, ali bo časnik tudi tržno zanimiv. Zato je vprašanje, ki smo ga postavili predsedniku Delove uprave Juriju Giacomelliju, logično. Se splača?

Namen Pogledov je spodbujanje kritičnega pogleda na današnjo kulturno ustvarjanje v slovenski družbi, posredovanje relevantnih in ažurnih informacij o dogajanjih na vseh področjih kulture ter spodbujanje refleksije družbe in časa. Novi časopis menda ne bo še ena kulturna revija, temveč časopis, ki bo nagovarjal širok krog bralcev. Za vsebino je odgovorna urednica časnika Ženja Leiler, v katere rokah je torej usoda Pogledov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *