Premiera oddaje Plečnikova sporočila

Spoštovane in cenjeni, dame in gospodje, zvesta in občasna publika Radia KAOS na www.radiokaos .info, na 60 TV kanalu Ljubljanskega kabla in na mobilnem UMTS ali EDGE naslovu http://mobile.radiokaos.info. To je prva oddaja iz niza, poimenovanega PLEČNIKOVA SPOROČILA. Do konca leta jih bo vsaj še sedem.
Naš prvi sogovornik je gospod Stane Jeršič. Pričakovali smo še gospo soprogo, Barbaro Jakše Jakšič, pa jo je sinova bolezen zadržala ob njegovi bolniški postelji, zato naj gre naš drugi pozdrav njima in najboljše želje za hitro okrevanje


V prvem delu pogovora s Stanetom Jeršičem je Andreja Pengova zanimalo predvsem zakaj sta se zakonca in fotografa Stane Jeršič in Barbara Jakše odločila za fotografiranje Plečnikovega izročila. Plečnik je namreč v Ljubljani prisoten praktično na vsakem koraku, a resnica je ta, da se je Plečnik pravzaprav vtihotapil v nek drug projekt.

Nekateri porečejo, da je arhitektura hladna, celo dolgočasna. A za Plečnika lahko rečemo, da je v njegovih delih skoncentrirana strast. A prav tako tudi strogost in urejenost. Stane Jeršič pa tudi meni, da obiskovalcu in gledalcu pušča kar precej umetniške svobode. Kako sta jo torej z Natašo Jakše lovila na fotograski film?

Za razumevanje Plečnikovega opusa je nujen ogled njegove hiše v Trnovem. Arhitekt si je hišo uredil na prav poseben način, za katerega Stane Jeršič pravi, da ga je potrebno videti večkrat, ob različnih dnevih in letnih časih. Med drugim je Jože Plečnik zastavil sprejemnico tako, da je – kadar se je poslovno pogovarjal – sogovornika postavil v podrejen položaj.

Plečnik je bil gotovo arhitekt prihodnosti, pa čeprav se je – denimo – izogibal uporabi stekla, danes pa so cele stavbe steklene. A Stane Jeršič je prepričan, da lahko na primeru drugih, novih prestolnic, kot je denimo Berlin, ugotovimo, da je Plečnik tako pred časom, kot brezčasen

Je vpliv božjega pri Plečniku pred estetiko, ali pa je morda estetika pred uporabnostjo? Stane Jeršič je podal zanimiv odgovor, saj se mu zdi, da sta estetika in religioznost pred uporabnostjo. A po drugi strani uporabnost ni bila nikoli žrtvovana na račun estetike. Uporabnost je Plečnik razumel tako globoko, da je ta uporabnost vidna še danes.

Za konec pa je Andrej Pengov Staneta Jeršiča povprašal še, katera so zanj in Barbaro Jakše, Stanetovo soprogo in sodelavko, najpomembnejša Plečnikova sporočila

Leave a Reply

Your email address will not be published.