Prvi dan nove volilne kampanije

Spoštovani!

Ogromna zmaga Danila Türka v včerajšnjem drugem krogu volitev predsednika republike je seveda zmaga za politično levico, predvsem pa je to sporočilo Janezu Janši, da je politični položaj v državi z njegovega vidika dosti bolj zaskrbljujoč kot se je morda zdelo še pred tremi tedni.

turk.jpg

Veliko besed in črnila bo še porabljenega za oceno poraza Lojzeta Peterleta, ki je celo leto veljal za nespornega favorita. A dejstvo je, da je bil včerajšnji zaključek volilne tekme zgolj predpriprava na veliko bolj krvav obračun, ki se ima zgoditi čez leto dni na parlamentarnih volitvah. Celo sam Lojze Peterle je v prvem odzivu na svoj poraz dejal, da ga je verjetno pokopalo to, da so ga volivci preveč povezali z vlado Janeza Janše. In jasno je, da ima Janša predvsem zaradi inflacije ta hip kar precejšnje težave z javno podobo. Dodajte še finančnega ministra Andreja Bajuka in kaj hitro ugotovite, da si Peterle teh dveh res ni želel za svojim hrbtom. A hkrati mu je ravno odsotnost strankarskih voditeljev škodila pri tistem delu desnega volilnega telesa, ki potrebuje na volitvah malo več spodbude kot samo dejstvo, da »je pač naš«.

Vse skupaj je seveda dokaj slab obet za prihodnje leto, še posebej če naj verjamemo tistim anketam, ki pravijo, da je – denimo – skoraj dvajset odstotkov volilcev SDS podprlo Türka in da je podobo storila kar tretjina volivcev SLSa. Pa tudi v taboru NSi ni vse tako, kot mora biti.

Ironija usode je ta, da je Janša Peterleta že drugič stal politične funkcije. Namreč. Ko so leta 1992 po dveh neuspelih nezaupnicah Peterletu vendarle za novega mandatarja izvolili Janeza Drnovška, je bila odločilna prav podpora Janeza Janše in njegove stranke. In danes se je zgodba ponovila, saj je Janša Peterleta skozi celotno kampanijo podpiral bolj pro-forma, kot – hm – zares (če boste oprostili rahlo besedno igro).

Posredna kolateralna žrtev je seveda tudi referendum o zavarovalnici Triglav, ki – kot se je izkazalo – ni imel prav nobenih možnosti za preživetje. In če dodamo še mini uporček na slovenski tiskovni agenciji, ki je na volilno nedeljo povzela bombastično zgodbo hrvaškega Jutarnjega lista, ki piše o slovenskih orožarskih aferah – kjer mimo takratnega obrambnega ministra niso mogli – potem je jasno, da martinova nedelja ni bil Janšev najboljši dan v letu. A do parlamentarni volitev je še leto dni in vsi skupaj – tako levi, kot desni – se lahko po churchillovsko vprašajo, ali je to začetek konca ali morda le konec začetka…

Vsekakor pa to ni konec sveta. Ne še….

Tedenski komentar je Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

foto: www.daniloturk.si

[coolplayer]
ftp://217.72.67.71/prispevki/20071112_komentar.wma
[/coolplayer]

One thought on “Prvi dan nove volilne kampanije

  1. Zanimivo, da so se Peterletu izneverili celo volivci, na katere bi moral načeloma 100% računati. Tudi tista, da na podeželju volijo takoj po maši, ne drži več kot pribito. Vsaj na Martinovo nedeljo ne. Kolegica je delala v volilni komisiji takšne enote in so imeli do 13h udeležbo 200 volivcev, od takrat do zaprtja volišča pa ostalih 800. Hmm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.