Janez Dovč in Boštjan Gombač: Velika koncertna turneja

Janez Dovč: Z Boštjanom bova tokrat s seboj na pot peljala tudi sceno, svojega oblikovalca svetlobe in tona ter kopico zanimivih instrumentov, pravo glasbeno-scensko doživetje. Zanimivo bo opazovati tudi, kako 22 koncertov v dveh mesecih vpliva po eni strani na glasbo, improvizacijo in poglobitev medsebojne interakcije, po drugi strani pa seveda tudi na publiko, udeležbo na koncertih in odmevnost.

Ob 15. obletnici glasbenega soustvarjanja nas bosta vrhunska glasbenika, ljudska godca 21-tega stoletja, Janeza Dovč in Boštjan Gombač, popeljala na izjemno zvočno popotovanje ter s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, na turneji pa premierno zaigrala več kot polovico novega avtorskega repertoarja.

Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač sta prepoznavni imeni v svetu sodobne slovenske glasbe. Gre za nekdanja in sedanja člana številnih glasbenih zasedb (Sounds of Slovenia, Jararaja, Katalena, Terrafolk, Caminoigra, Rudi Bučar&Istraband, Bast itd). Oba delujeta tudi kot avtorja, aranžerja in producenta glasbenih del zase in za druge glasbenike, v zadnjih nekaj sezonah pa sta se uveljavila predvsem kot vrhunska studijska glasbenika in solista, ne le na področju, ki ga v glasbenem smislu najbolje obvladujeta (etno glasba, world-glasba), pač pa tudi v kontekstu klasične glasbe (solistični nastopi z Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV, Big Band RTV Slovenija, Fool Cool Orchestra, Carmina Slovenica, Simbolični orkester). Glasbenika sta razvila poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje, so zapisali v novinarskem gradivu.

Z razprodanima prvima dvema koncertoma v Kamniku in Kranju se je tako pričela njuna slovenska turneja. Tudi zato smo pred mikrofon (in kamero) Radia KAOS povabili Janeza Dovča, kjer sta z Andrejem Pengovom najprej spregovorila o Tesli, več kot znani glasbeni predstavi, ki je doživela že mnogo ponovitev, tam nekje, skoraj sto, je pritrdil Dovč. To je, nadaljuje, predstava za ljudi od 9 do 99 let, saj je z inštument(ar)i(jem), uporabljenim(i) v predstavi tako vizualno kot glasbeno navdihujoča.   

Pogovor pa sta nadaljevala z ravno tako navdihujočim povabilom na veliko koncertno turnejo, torej drugačno, nenavadno podobo tega vabila. Zakaj slika v hrbet, Dovč odgovori na vprašanje, da ju tako ali drugače med predstavo publika gleda v obraz in da gre tu predvsem za tako imenovani marketinški prijem. Ideja je bila Boštjanova, realizacija pa fotografa Bojana Stepančiča. Razprodano turnejo pa Dovč pripisuje petnajstletnemu odmevnemu sodelovanju dvojici Dovč – Gombač, ravno tako kot tudi individualnemu ustvarjanju.

Dovč glede glasbe in glasbenega ustvarjanja pravi, da so slovenski kraji majhno področje in da mora bit človek za to kar precej poli-usmerjen, tudi žanrsko. Torej, na koncertih v sklopu turneje boste lahko poslušali raznovrstno, pa vendarle v osnovi etno glasbo, čeprav tudi avtorsko. V tem primeru gre za upesnjevanje slovenskih klasikov, Župančiča, Cankarja, Kocbeka tudi Kristine Šuler v multiinstrumentalni predstavi, z lastno tehnično ekipo.  Instrumentov je veliko, tudi elektronskih, tako Dovč, in na ta način predstavita glasbeno popotovanje od starega do sodobnega, tudi uglasbitve Župančičeve Žebljarske.

V sklopu turneje se bo odvilo 22 koncertov v dveh mesecih, pol koncertov je del abonmajev, drugi del organiziran z vstopninami. Železni repertoar predstave so torej ljudske pesmi, predstavljena je tudi replika piščali iz Divjih Bab – najstarejšega glasbila na svetu in seveda že omenjene upesnitve slovenskih klasikov. Seveda ne bo manjkalo novih predstavitev že znanih glasbil.

Za zaključek pa je Dovč povedal, da če se človek v vsem tem kaosu odloči, da gre poslušat glasbo je to že….vsekakor zanj privilegij, če se odloči poslušat to, njegovo. In zelo verjetno boste premierno slišano lahko nekoč poslušali tudi na in v medijih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *