Živel 1. maj! Na Rožniku spet živahno.

Sinoči kresovanje, danes pa je zbrane pozdravil župan Janković

V programu Radia KAOS smo ob letošnjih praznikih, pravkar je minil 27. april, danes obeležujemo 1. maj in prihajajočih 77. obletnice sklepnih bojev za osvoboditev Ljubljane na Orlah in ob devetem maju, Dnevu osvoboditve, pripravili poseben programski projekt Radia KRIČAČ.

Danes smo se oglasili s planote pod vrhom Rožnika, s prvomajske proslave na kateri je, kot veleva tradicija tega delavskega druženja, govoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Današnje rožniško praznovanje je pravzaprav nadaljevanje sinočnjega kresovanja, na katerem so govorili predsednica ZSSS Lidija Jerkič, Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM in Bojan Hribar, generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Jerkičeva je zahtevala vrnitev h kakovostnemu socialnemu dialogu, zagotovitev dostojne pokojnine, učinkovitejše varstvo delavskih pravic, dostojne plače, ter uveljavitev pravilnika o poklicnih boleznih in skrajšanje delovnega časa. Počivavšek je opozoril na tradicijo prvega maja, ki je od nekdaj pomembna manifestacija boja za delavske pravice, zato bi si morala modra oblast prizadevati, da vsa delavska vprašanja rešuje v dogovoru z njimi oziroma z njihovimi predstavniki.

Hribar pa pričakuje- če omenimo samo nekatere od sedmih zahtev sindikatov javnega sektorja – da bodo v dialogu z novo vlado uspeli zagotoviti nadaljnji razvoj javnega zdravstva, ki bo temeljil na enaki dostopnosti vseh do zdravstvenih storitev, oblikovanje demografskega sklada in dolgotrajno oskrbo, samostojnosti javnih medijev ter strokovno avtonomijo in neodvisnost inštitucij pri zagotavljanju notranje varnosti države.

Prenos je omogočila Mestna občina Ljubljana, izvedli pa smo ga v sodelovanju s produkcijsko skupino V živo.

Proslavo Prvega maja na ljubljanskem Rožniku so pripravili združeni sindikati, povezovala jo bosta dramska igralca Klara Kastelec in Tadej Pišek, nastopili pa bodo tolkalistka Petra Vidmar, Litostrojska pihalna godba in Partizanski pevski zbor.

Želimo vam praznovanje delavskega praznika! Živel 1. maj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *