A propos, Človek: Opera in balet v novi sezoni, Eros in Tanatos

Sanja Nešković Peršin umetniška vodja baleta in ravnatelj Peter Sotošek Štular

Sogovornika v tokratni oddaji A propos, Človek sta bila ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Peter Sotošek Štular in nova umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin. Pogovor, ki ga je povezoval Andrej Pengov se je v enem delu osredotočil na baletni repertoar v prihajajoči sezoni, ki bo ponudil dve premierni predstavi – obe iz klasične odrske zakladnice: Tristan in Izolda in Labodje jezero.

V prvi, ki bo na sporedu že v začetku jeseni, za koreografijo klasičnega mita na sodobni način poskrbel romunski baletni umetnik Dan Datcu, za vizualno interpretacijo, temelječo na razpetosti med dnevom in nočjo, pa vizualna umetnica Meta Grgurevič, avtorsko glasbo pa po Wagnerjevih motivih ustvarja skladatelj Sašo Kalan. Dramaturginja bo igralka, režiserka in kustosinja Barbara Novakovič Kolenc, ki trenutno piše tudi doktorat o dinamiki prostora, kostumograf pa bo v Parizu delujoči modni oblikovalec in kostumograf Uroš Balantič.

Precejšnji del pogovora pa se je nanašal tudi na bistveno izboljšane pogoje delovanja vseh štirih korpusov in vseh sodelavcev, na omejene, vendar perspektivne pogoje dela, ki jih bodo še izboljšali s sodelovanjem z zunanjimi baletnimi institucijami in tujimi operno-baletnimi hišami. Posebej je bilo omenjeno sodelovanje s Hongkonško opero. Gosta sta predstavila tudi nekatere nove prijeme za povečanje zanimanja domače in tuje publike, posebej pa mladine za operne in baletne predstave, kamor – na primer – sodijo tudi na novo uvedene predstave ob nedeljah popoldne in trije preoblikovani abonmaji, med katerimi je tudi povsem novi – študentski!

Pod tokratno oddajo A propos, Človek! so se podpisali Nina Radoš, Urška Pengov Bitenc in Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *