Rocc in Jože Vidic pred premiero Seviljskega brivca v Operi

Nova umetniška vodja baleta bo Sanja Nešković Peršin

Pred skoraj 200 leti, kar bo povsem natačno čez dve leti, je nastala komična opera, opera buffo v dveh dejanjih. Zaplet, vrh in razplet zgodbe je sicer napisan kot izjemna ljubezenska kriminalka, tako da so mojstri pisanja iz katerega je nastal libreto, očitno imeli več kot dovolj časa premisliti, kdo v tej igri značajev, potreb, sle, čustev, zlorab, sprenevedanja, ja tudi ljubezni in strasti, predvsem pa izjemnih domislic in humorja je pravi junak (ali junakinja) zgodbe. No, izkaže se, da gre za junaka, mojstra kot britev ostre in predrzne misli, ki ga pooseblja brivec iz Sevilje.

Seviljski brivec, delo takrat še zelo mladega, 24-letnega italijanskega skladatelja Gioacchina Rossinija, je sklepno dejanje sezone 2013-2014 v SNG Opera in balet Ljubljana. Besedilo te opere je delo Cesareja Sterbinija; nastalo je po na podlagi gledališkega besedila za istoimensko komedijo Seviljski brivec Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa. In ta četrtek, natančneje 22. maja bo v glavnem slovenskem glasbeno-baletnem gledališču tudi premiera,

To je bil tudi povod, da smo v studio Radia KAOS dopoldne povabili umetniškega vodjo ljubljanske opere gospoda Rocca, – pod tem umetniškim imenom je v slovenskem in srednjeevropskem opernem prostoru znan vsestranski odrski umetnik Rok Rappl – in baritonista Jožeta Vidica, prvaka SNG Opera in balet Ljubljana, lanskega dobitnika Nagrade Prešernovega sklada, ki bon a premieri Seviljskega brivca nastopil v vlogi Figara. To bo njegov prvi nastop v tej operi, ki je, kot je povedal v današnjem pogovoru, zagotovo povsem nekaj drugega, kot so bile vloge v nekaj zadnjih njegovih nastopih, kot sta na primer – če omenimo samo dve – vlogi Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital. Tokratno postavitev Seviljskega brivca je režiral Zagrebčan Krešimir Dolenčić, dirigent je Loris Voltolini; Dramaturginja predstave je Tatjana Ažman, reči pa je treba, da je Seviljski brivec opera, v kateri je kar nekaj zahtevnih koreografskih delov, za katere je poskrbela Mateja Pučko.

Ob tem naj omenimo še, da, kakor so popoldne uradno objavili, s prvim junijem umetniško vodenje baleta v SNG Opera in balet Ljubljana bo 1. junija prevzema Sanja Nešković Peršin. Več o tem pa prihodnji teden.

Pogovor z Roccom in Jožetom Vidicem je pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *