A propos kultura, kaj pa umetnost: Vrnitev čipke

Urh Sobočan je čipko osvobodil etnoloških spon in jo uporabil kot umetniški jezik

Podalpska verzija starega balkanskega rekla pravi, da lahko Slovenca vzameš iz Slovenije, ne moreš pa Slovenije vzeti iz Slovenca. To je na nek način spoznal tudi Urh Sobočan, grafični oblikovalec, ki ga je študijska in poklicna pot iz Ljubljane preko Londona pripeljala v Luksemburg. Prav tam smo se s Sobočanom pogovarjali o razstavi oziroma projektu Vrnitev, kjer se je ob pomoči Ive Sobočan, sicer njegove babice a tudi izjemne klekljarice lotil, dekonstrukcije čipke kot objekta tradicionalne turistične in etnološke ponudbe in jo rekonstruiral na polju umetnosti in umetniškega izraza.

Razstava je luč sveta ugledala v Londonu, od tam pa potovala po praktično celi Evropi in se ob tem večkrat vrnila tudi v domače kraje. Tudi za Sobočana je bilo vse skupaj potovanje posebne sorte in, kakor bo jasno iz pričujočega pogovora, tudi naslov projekta ni nikakršno naključje.

Tokratno oddajo A propos umetnost, kaj pa kultura smo pripravili: avtor idejne zasnove je Andrej Pengov, za obdelavo zvoka in slike ter objavo sta poskrbeli Urša Pengov Bitenc in Nina Radoš, z Urhom Sobočanom pa sem se pogovarjal Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *